A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

Gyorslinkek

Mindig is szerettem az emberek könyvespolcán legeltetni a szemem. Érdekesnek találom, hogy mások milyen könyveket olvasnak, milyen kiadványokat vásárolnak.
Emlékszem, a kilencvenes évek elején bárhol is jártam, mindenhol belefutottam Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvébe, amit minden idők egyik legnagyobb könyvsikerének tulajdonítanak a mai napig Magyarországon, sőt a környező országokban is, hiszen a természetgyógyászattal foglalkozó könyvet, – amelyben részletesen bemutatják a különböző gyógynövényeket –, több mint tizenhét nyelvre fordították le. Napjainkban sok kiadvány, magazin és könyv jelenik meg a homeopátiáról, mivel folyamatosan növekszik az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt, így a fent említett könyv kicsit mindezek előfutárának tekinthető. Ma már minden megtalálható az interneten, utána tudunk bárminek olvasni, sőt, egész kis diagnosztikát tudunk felállítani a világháló segítségével.

Régóta tudni véljük, hogy rohanó világunkban egyre jobban romlik egészségi állapotunk, növekszik az idegi megterhelésünk. Az emberek egyre betegebbek, túlterheltebbek, stresszesebbek, de szinte minden problémánkra létezik már egy, de általában több méregdrága csodaszer a gyógyszertárakban. Az embereket még az sem tántorítja el ezek megvásárlásától – hiába vagyonokat költenek gyógyszerekre –, hogy jóformán fogalmuk sincs arról, hogy a készítmények mit tartalmaznak, milyen hatással lehetnek a szervezetükre.
Ha fáj valamim, gyógyszert veszek be és várom a hatást. Manapság így működünk pedig sokszor a megoldás egy karnyújtásnyira van tőlünk, a természet ölén.

A homeopátiás gyógymódokban valaki vagy hisz vagy olcsó hókuszpókuszos kuruzslásnak véli. Nagy magyarjaink, például Kossuth Lajos és Széchenyi István is e módszerekkel gyógyultak, napjainkban pedig az angol királyi család kizárólag homeopátiás gyógyszereket használ. A természetgyógyászat egyik ága ez, amely az egész embert kezeli annak minden panaszával és tünetével együtt, nem pedig egy felállított diagnózishoz rendel mindenféle szereket, gyógyszereket és kezeléseket. Figyelembe veszi a beteg testi és lelki alkatát, a betegség egyéni tüneteit, kialakulásának körülményeit, egyszóval egy egészként vizsgálja a pácienst. A kiválasztott gyógyszer a szervezet saját védekező rendszerének működését serkenti és ezzel indítja be a gyógyulás folyamatát, míg a hagyományos orvoslás a betegségtünetek “elnyomásával” igyekszik ezt megtenni. A homeopátiás szerek ásványi, növényi és állati eredetűek, és mivel az anyag egészen kicsiny mennyiségét tartalmazzák, alkalmazásuk veszélytelen és mellékhatások nélküli, nyugodtan szedhetik újszülöttek, terhes és szoptató kismamák is.

Hasonló a hasonlót gyógyítja…

…így szól a homeopátia alapelve. A görög homeopátia szó, szó szerinti fordításban „hasonló szenvedést” jelent. A hasonlóság elvére utal, amelyet már Hippokratész is megfogalmazott, és amelyet a XVIII. században Hahnemann német orvos dolgozott ki részletesen.
A homeopátia megalkotója Samuel Hahnemann számos saját magán végzett kísérlet tapasztalata alapján vonta le a következtetést: az a szer, amely nagy mennyiségben előidézi egy betegség tüneteit, kis mennyiségben gyógyítja azt. A homeopátia másik alapelve a nagyon nagy hígítású szerek használata, ezzel magyarázható, hogy a parányi mennyiségek még mérgező eredetű kiindulási anyagok esetén is mellékhatás mentesen használhatóak. A harmadik alapelv a személyre szabott kezelés, ami azt jelenti, hogy a homeopátiában nincsenek minden betegre egyformán érvényes receptek, egy betegség gyógyításánál figyelembe kell venni az egyéni hajlamot, az egyén reakcióját, alkatát. Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga korlátai: ez a terápiás módszer csak addig alkalmazható, amíg a szervezet elváltozásai még visszafordíthatóak, kiesett funkciókat nem lehet vele pótolni, de számos esetben jó kiegészítője lehet a hagyományos gyógyszeres orvos kezeléseknek is.

Egy kis útmutató a homeopátiához

A homeopátiás gyógyszerek egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás. A golyócskákat nem szabad azonnal lenyelni, hanem a szájban tartva ajánlott megvárni, míg felolvadnak. A gyógyszer felszívódása így a leghatékonyabb. A gyógyszer bevétele előtt és után lehetőleg 30 percig nem ajánlott enni, inni, kávézni, dohányozni, rágógumit rágni, cukorkát szopogatni, vagy fogat mosni. A golyócskák édes ízűek, de ha gyermekeknél gondot okoz az elszopogatásuk, akkor egy kevés bébivízben feloldhatóak, ilyenkor ezt az oldatot kell megitatni a kicsivel. A homeopátiás gyógyszereket sötét, hűvös helyen ajánlott tartani, távol a sugárzó hőtől, vagy rádió-, illetve mikrohullámú sugárzástól. A homeopátiás szereknél mindig figyelnünk kell arra, hogy mennyire hatnak. Ha nem látunk javulást, hagyjuk abba a szedését, mert az eredeti panaszaink jelentkezhetnek a szer hatására.
Gyógyít vagy sem?
Sokan kétségbe vonják a homeopátiás szerek valódi hatását, és úgy gondolják, hogy csak placebok, azaz azért hatnak, mert a betegek hisznek bennük. E vélemény ellen szól azonban, hogy a homeopátiát manapság egyre inkább alkalmazzák már az állatgyógyászatban is, ráadásul sikerrel, márpedig az állat nem tudja, hogy hinnie kellene a kezelés sikerességében.
A homeopátia egyik legfőbb erénye, hogy akut megbetegedéseknél célzott, jól irányított kérdésfeltevéssel könnyen ki tudja választani a szakember a megfelelő szert.
Egyre gyakoribb az is, hogy a betegek maguknak választanak szert, de ez nem minden esetben jó döntés, érdemes inkább szakképzett, homeopátiás ismeretekkel rendelkező gyógyszerész, természetgyógyász, vagy orvos véleményét kikérni.

A legfontosabb homeopátiás szerek listája, amit jó ha a házipatikánkban tartunk:

Aconitum 15 CH – köhögés, láz
Apis 15 CH – torok, duzzadt, csípések, allergia
Arnica 9 CH – elsősegély, sérülések után
Arsenicum album 15 CH – gyomorrontás, hányás, influenza gyomortünetekkel, felfázás
Belladonna 30 CH – láz, fejfájás, torokgyulladás, fülfájás
Borax 9 CH – gomba, afta, herpesz
Bryonia 15 CH – influenza, mellgyulladás, köhögés
Cantharis 9 CH – égések, hólyaghurut, herpesz
Chamomilla 15 CH – fogzás, kólika, láz, fülgyulladás
Colocynthis 15 CH – görcsök, derékfájás
Drosera 15 CH – száraz köhögés
Echinacea 5 CH – immunerősítő, fertőzések ellen
Euspongia 15 CH – köhögés
Ferrum phosphoricum 15 CH – lassú láz, orrvérzés, fülfájás
Gelsemium 15 CH – influenza, lámpaláz
Histaminum 30 CH – allergiás tünetekre
Ipecacuanha 15 CH – hurutos köhögés hányással, hányás
Kalium chloratum 9 CH – nátha, fül
Kalium bichromicum 15 CH – arcüreg, nátha, köhögés
Mercurius solubilis 15 CH – gennyes torok, mandula, belek
Nux Vomica 15 CH – gyomorproblémák, aranyér, másnaposság
Pulsatilla 15 CH – láz, nátha, kanyaró
Podophyllum 15 CH – hasmenés
Phytolacca 15 CH – torok
Rhus Tox. 15 CH – bőrallergia, influenza, kiütések, herpesz, fejfájás

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.