A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

Gyorslinkek

Mindig is szerettem az emberek könyvespolcán legeltetni a szemem. Érdekesnek találom, hogy mások milyen könyveket olvasnak, milyen kiadványokat vásárolnak.
Emlékszem, a kilencvenes évek elején bárhol is jártam, mindenhol belefutottam Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvébe, amit minden idők egyik legnagyobb könyvsikerének tulajdonítanak a mai napig Magyarországon, sőt a környező országokban is, hiszen a természetgyógyászattal foglalkozó könyvet, – amelyben részletesen bemutatják a különböző gyógynövényeket –, több mint tizenhét nyelvre fordították le. Napjainkban sok kiadvány, magazin és könyv jelenik meg a homeopátiáról, mivel folyamatosan növekszik az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt, így a fent említett könyv kicsit mindezek előfutárának tekinthető. Ma már minden megtalálható az interneten, utána tudunk bárminek olvasni, sőt, egész kis diagnosztikát tudunk felállítani a világháló segítségével.

Régóta tudni véljük, hogy rohanó világunkban egyre jobban romlik egészségi állapotunk, növekszik az idegi megterhelésünk. Az emberek egyre betegebbek, túlterheltebbek, stresszesebbek, de szinte minden problémánkra létezik már egy, de általában több méregdrága csodaszer a gyógyszertárakban. Az embereket még az sem tántorítja el ezek megvásárlásától – hiába vagyonokat költenek gyógyszerekre –, hogy jóformán fogalmuk sincs arról, hogy a készítmények mit tartalmaznak, milyen hatással lehetnek a szervezetükre.
Ha fáj valamim, gyógyszert veszek be és várom a hatást. Manapság így működünk pedig sokszor a megoldás egy karnyújtásnyira van tőlünk, a természet ölén.

A homeopátiás gyógymódokban valaki vagy hisz vagy olcsó hókuszpókuszos kuruzslásnak véli. Nagy magyarjaink, például Kossuth Lajos és Széchenyi István is e módszerekkel gyógyultak, napjainkban pedig az angol királyi család kizárólag homeopátiás gyógyszereket használ. A természetgyógyászat egyik ága ez, amely az egész embert kezeli annak minden panaszával és tünetével együtt, nem pedig egy felállított diagnózishoz rendel mindenféle szereket, gyógyszereket és kezeléseket. Figyelembe veszi a beteg testi és lelki alkatát, a betegség egyéni tüneteit, kialakulásának körülményeit, egyszóval egy egészként vizsgálja a pácienst. A kiválasztott gyógyszer a szervezet saját védekező rendszerének működését serkenti és ezzel indítja be a gyógyulás folyamatát, míg a hagyományos orvoslás a betegségtünetek “elnyomásával” igyekszik ezt megtenni. A homeopátiás szerek ásványi, növényi és állati eredetűek, és mivel az anyag egészen kicsiny mennyiségét tartalmazzák, alkalmazásuk veszélytelen és mellékhatások nélküli, nyugodtan szedhetik újszülöttek, terhes és szoptató kismamák is.

Hasonló a hasonlót gyógyítja…

…így szól a homeopátia alapelve. A görög homeopátia szó, szó szerinti fordításban „hasonló szenvedést” jelent. A hasonlóság elvére utal, amelyet már Hippokratész is megfogalmazott, és amelyet a XVIII. században Hahnemann német orvos dolgozott ki részletesen.
A homeopátia megalkotója Samuel Hahnemann számos saját magán végzett kísérlet tapasztalata alapján vonta le a következtetést: az a szer, amely nagy mennyiségben előidézi egy betegség tüneteit, kis mennyiségben gyógyítja azt. A homeopátia másik alapelve a nagyon nagy hígítású szerek használata, ezzel magyarázható, hogy a parányi mennyiségek még mérgező eredetű kiindulási anyagok esetén is mellékhatás mentesen használhatóak. A harmadik alapelv a személyre szabott kezelés, ami azt jelenti, hogy a homeopátiában nincsenek minden betegre egyformán érvényes receptek, egy betegség gyógyításánál figyelembe kell venni az egyéni hajlamot, az egyén reakcióját, alkatát. Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga korlátai: ez a terápiás módszer csak addig alkalmazható, amíg a szervezet elváltozásai még visszafordíthatóak, kiesett funkciókat nem lehet vele pótolni, de számos esetben jó kiegészítője lehet a hagyományos gyógyszeres orvos kezeléseknek is.

Egy kis útmutató a homeopátiához

A homeopátiás gyógyszerek egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás. A golyócskákat nem szabad azonnal lenyelni, hanem a szájban tartva ajánlott megvárni, míg felolvadnak. A gyógyszer felszívódása így a leghatékonyabb. A gyógyszer bevétele előtt és után lehetőleg 30 percig nem ajánlott enni, inni, kávézni, dohányozni, rágógumit rágni, cukorkát szopogatni, vagy fogat mosni. A golyócskák édes ízűek, de ha gyermekeknél gondot okoz az elszopogatásuk, akkor egy kevés bébivízben feloldhatóak, ilyenkor ezt az oldatot kell megitatni a kicsivel. A homeopátiás gyógyszereket sötét, hűvös helyen ajánlott tartani, távol a sugárzó hőtől, vagy rádió-, illetve mikrohullámú sugárzástól. A homeopátiás szereknél mindig figyelnünk kell arra, hogy mennyire hatnak. Ha nem látunk javulást, hagyjuk abba a szedését, mert az eredeti panaszaink jelentkezhetnek a szer hatására.
Gyógyít vagy sem?
Sokan kétségbe vonják a homeopátiás szerek valódi hatását, és úgy gondolják, hogy csak placebok, azaz azért hatnak, mert a betegek hisznek bennük. E vélemény ellen szól azonban, hogy a homeopátiát manapság egyre inkább alkalmazzák már az állatgyógyászatban is, ráadásul sikerrel, márpedig az állat nem tudja, hogy hinnie kellene a kezelés sikerességében.
A homeopátia egyik legfőbb erénye, hogy akut megbetegedéseknél célzott, jól irányított kérdésfeltevéssel könnyen ki tudja választani a szakember a megfelelő szert.
Egyre gyakoribb az is, hogy a betegek maguknak választanak szert, de ez nem minden esetben jó döntés, érdemes inkább szakképzett, homeopátiás ismeretekkel rendelkező gyógyszerész, természetgyógyász, vagy orvos véleményét kikérni.

A legfontosabb homeopátiás szerek listája, amit jó ha a házipatikánkban tartunk:

Aconitum 15 CH – köhögés, láz
Apis 15 CH – torok, duzzadt, csípések, allergia
Arnica 9 CH – elsősegély, sérülések után
Arsenicum album 15 CH – gyomorrontás, hányás, influenza gyomortünetekkel, felfázás
Belladonna 30 CH – láz, fejfájás, torokgyulladás, fülfájás
Borax 9 CH – gomba, afta, herpesz
Bryonia 15 CH – influenza, mellgyulladás, köhögés
Cantharis 9 CH – égések, hólyaghurut, herpesz
Chamomilla 15 CH – fogzás, kólika, láz, fülgyulladás
Colocynthis 15 CH – görcsök, derékfájás
Drosera 15 CH – száraz köhögés
Echinacea 5 CH – immunerősítő, fertőzések ellen
Euspongia 15 CH – köhögés
Ferrum phosphoricum 15 CH – lassú láz, orrvérzés, fülfájás
Gelsemium 15 CH – influenza, lámpaláz
Histaminum 30 CH – allergiás tünetekre
Ipecacuanha 15 CH – hurutos köhögés hányással, hányás
Kalium chloratum 9 CH – nátha, fül
Kalium bichromicum 15 CH – arcüreg, nátha, köhögés
Mercurius solubilis 15 CH – gennyes torok, mandula, belek
Nux Vomica 15 CH – gyomorproblémák, aranyér, másnaposság
Pulsatilla 15 CH – láz, nátha, kanyaró
Podophyllum 15 CH – hasmenés
Phytolacca 15 CH – torok
Rhus Tox. 15 CH – bőrallergia, influenza, kiütések, herpesz, fejfájás

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Kismamáknak – Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Homeopátiával jól kezelhetőek a gyakori jelenségek, mint a hányinger, hányás, emésztési panaszok, reflux, alacsony vérnyomás, fáradtság. Gondolhatunk rá megfázás, allergia, fejfájás, egyéb fájdalmak felbukkanásakor, amelyek nem kifejezetten a babaváráshoz köthetők.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés