Depresszió gyógyítása

Mi a depresszió?

A depresszió nagyon gyakori pszichés betegség, felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved a depresszió valamilyen formájától. A depresszió gyógyítása komplex kezelést igényel, hiszen okai igen sokrétűek.  A depressziót a köznyelvben gyakran használják a levert lelkiállapot szinonimájaként, azonban a kettő nem ugyanazt jelenti. Míg a depresszió egy betegség, amely hosszú ideig fennáll, addig a levertség egy múlékony érzelem. Maga a depresszió a kedélybetegségek egyik formája. Kísérő jelensége lehet az állandó szomorúság, az érdeklődés elvesztése, fásultság, a gondolkodás lassulása, stb. Depresszió esetében a beteg úgy érzi, a világ kietlen, a nehézségek pedig leküzdhetetlenek. A hangulati élet nehézségeit testi tünetek is kísérik, azonban a testi panaszok csak átmenetileg jelentkeznek a betegeknél. Amennyiben a tünetek tartósan, legalább 2 hétig fennállnak, akkor beszélhetünk betegségről. Egyre több kutatás világít rá arra, hogy a depressziónak nem csak lelki okai vannak, hanem a genetikai, biológiai tényezők is nagy szerepet játszanak a kialakulásában.

A depresszió okai

A depresszió kialakulásában több tényező is közrejátszhat. Kialakulására létezik biokémiai, genetikai és hormonális magyarázat is. A hormonális tényezőket tekintve a kortizolnak nagy jelentőséget tulajdonítanak a kutatók, hiszen a kortizol nem más, mint stresszhormon. A depressziós emberekre jellemző, hogy nagyon magas a kortizol szintjük, ami nem meglepő, hiszen sokszor egy-egy depressziós epizódnak előzménye egy komoly stresszhelyzet. Itt ki kell emelni a nehéz életesemények jelentőségét, melyek gyakran idítanank el depressziós epizódokat. Genetikai oldalról nézve a kutatók fényt derítettek arra, hogy a depresszióval küzdők rokonainál 20%-ban fordul elő a megbetegedés, de egypetéjű ikrek esetén ez az arány már 43%, vagyis a betegségnek mindenképpen van örökletes genetikai tényezője. A biokémiai magyarázat pedig az, hogy a neurotranszmitterek egyensúlya felborul. (A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, amelyek üzenetet szállítanak egy idegsejttől a másikig.) A vélemények megoszlanak arról, hogy ez milyen módon idézi elő a depressziót, de az biztos, hogy szerepet játszik a kialakulásában. 

Depresszió tünetei

A depressziótól szenvedők érzelmi állapotát a kilátástalanság jellemzi, szomorúnak érzik magukat, saját magukról kialakított képük negatív, jellemző rájuk az alacsony önértékelés, visszataszítónak érzik magukat, a jövőt  reménytelennek látják, a múltban, vagy a jövőben élnek, de sohasem a jelenben. Jellemző a csökkent produktivitás, a koncentráció csökkenése, érdeklődésük beszűkül. Gyakran megfigyelhető rajtuk a görnyedt testtartás és a szomorú tekintet. A lelki állapot viszontagságai gyakran olyan testi problémákat is produkálnak, mint az emésztési zavarok, fejfájás, fogyás vagy hízás, szédülés és alvászavar. A depresszió diagnózisához a problémák több mint felének jelen kell lenniük.

A depresszió gyógyítása leheteséges!

A depresszió gyógyítása

A depresszió gyógyítása és a visszaesés lehetőségének csökkentése érdekében az esetleges gyógyszeres kezelés mellett ajánlott pszichológiai kezelést is alkalmazni. Enyhébb esetekben az pszichoterápia önmagában is hatásos lehet. A támogató beszélgetések, az érzések megosztása önmagában is enyhülést hoz, ám a pszichoterápia ennél több. Meghatározott módszerekkel meghatározott időkereten belül történik. A depresszió esetében a leghatékonyabb terápia az úgynevezett kognitív-viselkedésterápia, amely azokat a tanult gondolkodási sémákat és viselkedési formákat hivatott korrigálni, amelyek gyakran tudat alatt tevékenykednek a betegben és fejtenek ki negatív hatásokat. A terápia része a korábbi aktivitás, funkciók, tevékenységek fokozatos visszaállítása, a megromlott kapcsolatok helyreállítása, valamint egy hatékonyabb kommunikáció-problémamegoldó képesség elsajátítása. A depresszió jól kezelhető antidepresszív szerek alkalmazásával is. Ma már számos, igen hatékony és viszonylag kevés mellékhatással járó készítmény van a piacon, amelyek az esetek 70%-ban hatékonynak bizonyulnak és a visszaesés elkerülhető velük. Hatékony kezelés nélkül könnyen alakulhat ki olyan állapot, hogy a beteg önmagára, vagy a környezetére is veszélyes lesz, ezért a kezelés megkezdését nem szabad halogatni.

A depresszió kezelése természetes gyógymódok segítségével

A Rofé Naturale Egészségközpontban szeretettel várjuk mindazokat, akik természetesen, szelíd gyógymódok segítségével szeretnének gyógyulni, vagy egy jobb minőségű, tudatosabb életet élni.
A depresszió kezelésére a BEMER-terápia, Komplex Access Bars, Tibeti hangtálas relaxáció, valamint homeopátia nyújthat hatékony megoldást. 

Komplex Access Bars 
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre.
Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars, amely során az agyhullámok lelassulnak, és ezáltal lehetővé válik, hogy erőfeszítés nélkül töröljünk bármilyen hátráltató erőt az élet különböző területeiről. Ezek lehetnek korlátozó gondolatok, érzelmek, szorongások, fájdalmak, ítélkezések, előítéletek és hiedelmek.
Ahhoz, hogy régi megszokásainkhoz ne térjünk vissza, „törölni kell” az elméből azokat a nézeteket, berögződéseket, sejtemlékeket, nem kívánatos szokásokat, amik akaratunk ellenére is képesek visszarendezni életünket. Az Access Bars eljárása segít feloldani azoknak az életterületeknek korlátait, melynek a pontjait érinti.

BEMER-terápia
A Bemer-terápia hatékonyságát elsősorban a Bemer jel a vér mikrokeringésre kifejtett hatása hozza létre. A mikrokeringés pedig rendkívül fontos a szervezet működése szempontjából, javítja a sejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a vér oxigénfelvételét és továbbítását. 

Segít az alvászavarok megszüntetésében, a pulzus stabilizálásában, a kiegyensúlyozott anyagcsere helyreállításában, továbbá a vegetatív idegrendszert is képes hatékonyan regenerálni. Már az első alkalom után érezhető stresszcsökkentő hatása, valamint hozzájárul a pihentető alváshoz és a feszültségoldáshoz.

Tibeti hangtálas relaxáció
A tibeti hangtálas relaxáció alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.

A munkahelyi stressz, családon belüli konfliktusok, párkapcsolati diszfunkciók, traumatikus élmények, mint baleset, válás, gyász, vagy az önbizalomhiány mind olyan körülmény, amiket, ha nem kezelünk, depresszióvá nőhetik ki magukat, ezért már a probléma megjelenésekor érdemes kipróbálni a tibeti hangtálas relaxációt. A hangtálak játéka – mely lehet 5 vagy 13 tálas – pozitív hatást gyakorol a test egészére, hiszen amint ki tudjuk zárni a külvilágot, a folytonos negatív gondolatokat, úgy kezdünk el befelé figyelni.

A legáltalánosabb első hatás a nyugalom, a béke magától értetődő érzése, amit megtapasztal, aki kipróbálja. Később pedig érezhetővé válik a testi tünetek enyhülése, az izom és idegi feszültség csökkenése, lelki szinten egyre kiegyensúlyozottabbá válik az ember.

Homeopátia
A homeopátia új lehetőséget nyújt a stresszoldó kezelésekben. A homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák nem okoznak álmosságérzetet, tompultságot, és nem alakul ki tartós szedés esetén sem hozzászokás. A közhiedelemmel ellentétben akut megbetegedések esetén is hatékony segítséget nyújtanak. A hagyományos orvoslás eszközei mellett is alkalmazhatóak, annak kiegészítésére, támogatására. A hatásos szerek kiválasztását minden esetben bízzuk homeopátiás orvosra, aki a tünetek és a páciens állapotának (életmódra kiterjedően is) részletes feltárásával, és az egyéb meglévő problémák együttes figyelembevételével alakítja ki a kezelési tervet. Amennyiben depresszióval küzd, vagy ismer olyat, akit a depresszió tünetei kínoznak, alkalmazza a természetgyógyászat valamely fent felsorolt területét. Segítünk megküzdeni a szorongással, a félelmekkel, a túlzott aggódással, vagy esetlegesen fellépő pánikrohamokkal!

Kapcsolódó kezelések

Kapcsolódó bejegyzés