Ekcéma gyerekeknél

Mi az ekcéma?

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének tizede szenved tőle. Ez a bőrbetegség általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedés. Az ekcéma a bőr felszínes gyulladását jelenti. Ekcémás kiütés esetén a bőr kipirosodik, viszket, hólyagok keletkeznek rajta, vakarás következtében pedig apró sebek, pörkök, valamint hámlás jelenik meg. Krónikus esetben a folyamatos dörzsölés és vakarás következtében a bőr már tartósan gyulladt, vörös és hámlik. Ekkor a bőr megvastagszik, rajta kivakarások, illetve pigmentációs eltérések jelennek meg. 

Az ekcéma tünetei

Az allergiás reakció általában csak több nappal azután jelentkezik, hogy a bőr az allergénnel érintkezett. Az ekcémás bőr megduzzad, kipirosodik, viszket, apró hólyagok jelennek meg, melyek kifakadnak és váladékoznak. A tünetek az allergiás reakciót kiváltó allergén eltávolítása után még hosszú ideig fennállnak, sőt néhány napig rosszabbodnak. Hetekbe telhet mire a tünetek teljesen megszűnnek. A tünetek súlyossága változó, az egészen enyhe kiütésektől, a nagy kiterjedésű, váladékozó hólyagokig jelentkezhet a probléma. A kontaktekcéma először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr az allergénnel érintkezett, de ez később átterjedhet más területekre is. Az allergén beazonosítása nem mindig egyszerű, előfordulhat, hogy több bőrtesztet is el kell végezni.

Az ekcémás kiütés okai

Az ekcéma kialakulásának oka nem minden esetben egyértelmű, hiszen számos kiváltó ok állhat mögötte. A lehetséges kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók. Vannak exogén kiváltó okok, melyeket a környezeti tényezőkre értünk. A bőrre kerülő allergének irritációt okozhatnak. Ilyen allergén lehet például a por, pollen, állati eredetű anyagok, valamint vegyszerek és fémek. Az endogén ekcémák kialakulásához egyéni hajlam, fogékonyság szükséges. Léteznek olyan betegségek, melyek hatására már csecsemőkorban kialakulhat, de kiválthatják a bőrön elszaporodott gombák, vagy baktériumok antigénjei is.

Az ekcéma kezelése

Fontos, hogy ekcéma esetén senki ne gyógyítsa saját magát, hiszen egyes krémek, mint például a szteroid tartalmú készítmények komoly károkat tudnak okozni, ha nem szakszerűen alkalmazzák. Amennyiben Ön ekcémával küzd mindenképp kérjen orvosi segítséget. A legfontosabb teendő ekcéma esetén a kiváltó allergén eltávolítása környezetünkből, amennyiben ez lehetséges. Előfordulhat, hogy a probléma egyetlen megoldása az allergén teljes kiiktatása. Ezt az egyes munkaterületeken, például építőipar, festékkel, gyógyszerekkel dolgozók esetében nehéz megvalósítani, de gyakran ez az egyetlen megoldás. 

Mit tehetünk az ekcéma megelőzése érdekében?

Az allergének elkerülése mellett érdemes a fürdések számát heti 3-4 alkalomra csökkenteni, és ne időzzünk 15 percnél tovább a kádban, inkább zuhanyzást részesítsük előnyben. A víz legyen meleg, de semmiképp se legyen forró. Válogassuk meg, hogy milyen készítményeket használunk tisztálkodásra. Ne alkalmazzunk olyan tisztálkodó szereket, amelyek szárítják a bőrt. Zuhanyozás után tenyérrel simítsuk le a víz nagy részét és törölközővel itassuk fel a többit. Fontos, hogy ne dörzsöljük a bőrt a törölközővel, hanem nyomkodó mozdulatokkal itassuk fel a vizet. Használjunk hidratáló krémeket, melyek pótolják a bőr víz megkötéséért felelős anyagait. A száraz, viszkető bőrt nem szabad vakarni, ezért érdemes a körmöket rövidre vágni.  

Ekcéma kezelése természetes gyógymódokkal

Az olyan természetes gyógymódok, mint a Homeopátia és BEMER-terápia pozitív hatást képesek kifejteni a különböző bőrbetegségekre, így az ekcémára is. Ekcéma gyógyításánál kiemelten fontos a kiváltó ok megtalálása, hiszen csak annak kezelésével lehet szemmel látható eredményeket elérni. Egészségközpontunkban elérhető Biorezonanciás állapotfelmérés is, amely segíthet megtalálni a probléma eredetét, így orvosunk az ön számára a legjobb kezelési módszert fogja javasolni. Kezeléseink nem csak a tüneteket képesek kezelni és enyhíteni, de a megbetegedés kiváltó okát is. 

Homeopátia A homeopátiás készítmények egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás, így ezek alkalmazása a hagyományos orvoslás eszközei mellett is alkalmazhatóak, annak kiegészítésére, támogatására. A hatásos szerek kiválasztását minden esetben bízzuk homeopátiás orvosra, aki a tünetek és a páciens állapotának (életmódra kiterjedően is) részletes feltárásával, és az egyéb meglévő problémák együttes figyelembevételével alakítja ki a kezelési tervet.

BEMER-terápia A BEMER-terápia jelenleg a leghatékonyabb fizikai érterápia, amely javítja a vérkeringést, melynek hatására nő a sejtek oxigénfelvétele, s optimálisabban hasznosulnak a tápanyagok is. Ez az egész szervezetre, így a bőrre is rendkívül pozitív hatást gyakorol. Az eljárás teljesen fájdalommentes, kiemelkedő szerepe van a gyulladások, bőrproblémák kezelésében. A BEMER-terápia kiemelten eredményes a különböző bőrbetegségek kezelésében, így az ekcéma esetén is.

Biorezonanciás állapotfelmérés A Magnet Space eszközzel végzett biorezonanciás állapotfelmérés célja az, hogy szakképzett orvosunk megtalálja egészségügyi problémájának eredetét, a panaszok kiváltó okát, kiértékeli az eredményeket és személyre szabottan javasolhat homeopátiás készítményeket, egyéb kezelési módszert, javítva az egészségi állapoton.

Kapcsolódó kezelések

Kapcsolódó bejegyzés

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.