Mi az inzulinrezisztencia?

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia (IR) egy igen gyakori betegség, amely alapvetően a cukoranyagcsere megbetegedését jelenti. Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, elengedhetetlen a vércukorszintünk normál értéke. A vércukorszintünk szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin, amely segít, hogy a sejtekbe bekerüljön az őket tápláló cukor.  Inzulinrezisztencia esetében a szénhidrát anyagcserében fontos szerepet betöltő szervek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ami elsősorban ezen szervek csökkent cukorfelvételében mutatkozik meg. Mivel IR esetében megnövekedik a szervezet vércukorszintje, a hasnyálmirigy több inzulint termel a vércukorszint normalizálása érdekében. Amennyiben ez az állapot sokáig fennáll, az inzulin termelésért felelős béta sejtek kifáradnak, ezért a hasnyálmirigy nem tudja tovább a megfelelő szinten tartani az inzulinszintet.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei igen változatosak lehetnek, azonban nagyon gyakori, hogy az orvosok csak akkor fedezik fel, amikor már a  probléma jellegzetes tünetei is megjelennek. Így például sok esetben a meddőség okát kutatva derül fény az inzulinrezisztenciára. Gyakori tünet a cukros ételek és italok kívánása, nyugtalan alvás, menstruációs zavar, sikertelen fogyókúrák, fokozott szőrnövekedés, petefészek ciszta, mozgás közben a vércukorszint leesése, teherbeesési nehézség, meddőség, cukros ételek vagy italok után jelentkező ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációs zavar. Ezek a tünetek a legtöbb esetben nem egyidejűleg vannak jelen, sőt az is előfordul, hogy a probléma tünetmentesen áll fenn és csak a laborvizsgálat után derül rá fény. 

Mi áll az inzulinrezisztencia mögött?

Az IR kialakulásában a genetika fontos szerepet játszik, ugyanis a családi hajlam öröklődik. Előfordulása kifejezetten gyakori azoknál, akiknek szüleit, nagyszüleit 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták. A genetikai hajlam azonban nem jelenti azt, hogy ki is fog alakulni az inzulinrezisztencia. Fontos tudni, hogy a mozgásszegény életmód, a stressz és a rendszertelen táplálkozás egyértelműen hozzájárul a betegség kialakulásához. Továbbá növeli a probléma kialakulásának esélyét a különböző gyomor-és bélrendszeri megbetegedések, pajzsmirigy alulműködés és emésztőszervi panaszok. Inzulinrezisztenciával elsősorban nőket diagnosztizálnak, mivel a menstruációs problémák, az elhízás és a pattanásos bőr őket készteti a probléma mielőbbi, maradéktalan megoldására. 

Az inzulinrezisztencia kivizsgálása

Az IR kivizsgálására többféle módszer létezik. A leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszer a 3 pontos cukorterheléses vizsgálat, inzulin szintek ellenőrzése mellett, mely során azt nézik, hogy egy cukros folyadék elfogyasztása után milyen mértékben emelkedik meg szervezet vércukor és inzulin szintje az éhgyomri értékekhez képest. Fontos adat még az IR kivizsgálása során az úgynevezett HOMA-index is, amely az éhgyomri vércukor és inzulin szint értékeiből kerül kiszámítása.

Az inzulinrezisztencia kezelése

IR esetén az egyik legfontosabb lépés a személyre szabott életmód terápia beállítása, mely során meghatározásra kerül a szénhidrát tartalmú étrend és a rendszeres testmozgást előíró terv. Amennyiben mindez nem bizonyul elegendőnek gyógyszeres kezeléssel is szükséges kiegészíteni a terápiát. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszerek nem váltják ki a megfelelő életmód folytatását, csak támogatni tudják azt.

Inzulinrezisztencia kezelése, megelőzése természetes gyógymódokkal

Egszségközpontunkban természetes gyógymódok széles tárházával várjuk, mindazokat, akik természetes gyógymódokkal, szelíd terápiákkal szeretnének a gyógyulás útján elindulni, vagy egy jobb minőségű életet élni.

Az inzulinrezisztencia kezelésére BEMER-terápiát, valmint dietetikát javaslunk.

BEMER-terápia
A BEMER-terápia jelenleg a leghatékonyabb fizikai érterápia, amely javítja a vérkeringést, melynek hatására nő a sejtek oxigénfelvétele, s optimálisabban hasznosulnak a tápanyagok is. 

Dietetika
Inzulinrezisztencia esetében rendkívül fontos egy teljes értékű étrend kialakítása, szakember segítségével. A Rofé Naturale Egészsgéközpontban dietetikai tanácsadás is elérhető, melynek során az okleveles dietetikus szakember figyelembe veszi az egyén szokásait, életritmusát, egészségi állapotát, kondícióját, testalkatát, nemét és életkorát, majd ezen tényezők alapján kerül kialakításra a páciens számára legjobb mintaétrend. (Dietetikai tanácsadáshoz inzulinrezisztencia esetén orvosi lelet szükséges!)

Kapcsolódó kezelések

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Kapcsolódó bejegyzés

Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

meddőség okai
A babavárás testileg és lelkileg is kihívás egy leendő édesanya számára, ezért nagyon fontos, hogy mindkét szempontból felkészüljön a várandósságra, ami manapság rengeteg pár esetében nehézkesebb, hosszabb folyamat, mire bekövetkezik. Az akadályok leküzdése jóval egyszerűbb, ha a pár egy csapatként néz szembe vele, és közösen készülnek fel a fogantatásra és a terhességre. A sok információ között azonban könnyű elveszni, viszont jóval nehezebb megtartani a lelki egyensúlyt, főleg, ha közben kudarcokkal is találkoznak az úton.

Nemcsak ruhaméretünket, de egészségi állapotunkat is befolyásolják kilóink

dietetika győr
A magyar lakosság nagyon nagy hányada túlsúlyos, amely nemcsak esztétikai problémákat jelent, hanem ennek következtében súlyos betegségek is kialakulhatnak. Az elhízás következtében kialakult betegségek gyógyításának pedig egyik alapfeltétele, hogy a páciens első körben megpróbálja leadni fölösleges kilóit, hiszen anélkül a kiváltó okok egyike sem orvosolható.

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés