Irritábilis bél szindróma

Mi az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) az emésztőrendszer funkciózavarát jelenti, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint a hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés és puffadás. Az IBS semmilyen kóros szervi elváltozással nem jár, valójában ártalmatlan betegség, azonban tünetei hónapokon, éveken, de akár egy egész életen át megnehezítik a beteg életvitelét. Ez a betegség nem rosszindulatú, nem fertőző, nem növeli a bélrák kialakulásának kockázatát és nem csökkenti a várható élettartamot. Kellemetlen tünetei azonban megnehezítik az irritábilis bél szindrómában szenvedők mindennapjait.

Az irritábilis bél szindróma tünetei

A betegség tünetei általában 20 és 30 éves kor között jelentkeznek először és egyénenként nagyfokú változatosságot mutatnak, néha pedig más betegséget utánozhatnak. Egy nagyon gyakori betegségről van szó, amely férfiaknál és nőknél is előfordulhat, azonban nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A betegség egy sor kellemetlen, gyötrő panasszal jár, melyek általában nappal fokozódnak, este pedig alább hagynak.

A leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok a következők:

Sokszor jelentkeznek nem az emésztőrendszert érintő panaszok, melyek a következők:

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának okai

Az IBS kialakulásának pontos okai nem ismertek. Kiváltó okaként gyakran az agy és a bél közötti információcsere zavarait szokták említeni, de okozhatja a bélflóra összetételének megváltozása és a bél áteresztő képességének változása is. A panaszokat gyakran váltják ki, vagy súlyosbítják az olyan tényezők, mint a lelki és testi megterhelés (stressz hatására a tünetek fellángolhatnak), vagy a nem megfelelő táplálkozás.

Az irritábilis bél szindróma diagnosztizálása

A diagnózis felállításához az orvosnak ki kell zárnia az olyan egyéb megbetegedéseket, mint a crohn betegség, a krónikus vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), bélrák, tejcukor érzékenység, gyümölcscukor-érzékenység, gluténérzékenység, vagy gyomor-bélrendszeri fertőzések. Ezután az orvos a kórtörténet figyelembevételével viszonylag könnyen meg tudja állapítani az IBS-t, ugyanis a tünetek nagyon jellegzetesek.

Kezelési lehetőségek

A betegség teljes gyógyítása ma még nem lehetséges. A terápia elsősorban a tünetek enyhítését célozza. A kezelés része a helyes étrend és a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása, esetenként pedig gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés elkezdése. Gyógyszeres kezelésnél fontos megjegyezni, hogy az IBS kezelésére alkalmas készítmények csak korlátozott ideig alkalmazhatók. 

Az irritábilis bél szindróma kezelése természetes gyógymódokkal

Az IBS azon betegségek közé tartozik, melyet természetes gyógymódokkal eredményesen lehet kezelni.  Kezeléseink alkalmasak a hagyományos orvoslás eljárásainak támogatására és kiegészítésére, de sok esetben a terápiák önmagukban is enyhülést hozhatnak. IBS betegeknek dietetikát és homeopátiát javaslunk a megbetegedés kezelésére. 

Dietetika
Megfelelő háttérrel és szakmai tapasztalattal tudunk segíteni a hozzánk forduló pácienseinknek kiigazodni ezen a területen, és rálelni a megfelelő módszerre, amelynek segítségével elérhetik álmaik súlyát, alakját és helyes táplálkozással az egészséges életmód útjára léphetnek. Természetesen lehetőség van mintaétrend kialakítására teljes receptúrával, amelyet dietetikusunk dolgoz ki az elsődleges dietetikai konzultációt követően, előzetesen ismerve és figyelembe véve a páciens életmódját, fizikai aktivitását, esetleges betegségét. 

Homeopátia
A homeopátiás gyógyszerek egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás, így ezek alkalmazása a hagyományos orvoslás eszközei mellett is alkalmazhatóak, annak kiegészítésére, támogatására. A hatásos szerek kiválasztását minden esetben bízzuk homeopátiás orvosra, aki a tünetek és a páciens állapotának (életmódra kiterjedően is) részletes feltárásával, és az egyéb meglévő problémák együttes figyelembevételével alakítja ki a kezelési tervet.

A Rofé Naturale Egészségközpontban szeretettel várjuk mindazokat, akik természetesen, szelíd gyógymódok segítségével szeretnének gyógyulni, vagy egy jobb minőségű, tudatosabb életet élni.

Kapcsolódó kezelések

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Talpreflexológia

Reflexzóna terápia
A talpreflexológia a talpon lévő reflexzónákon keresztül hat a szervezetre, az adott zóna ingerlésével hatással vagyunk a hozzá kapcsolódó szervekre és szervrendszerekre. Hatására felgyorsul a vérkeringés a nyirokkeringés, gyorsul az anyagcsere, javul a sejtek tápanyag és oxigén ellátottsága.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Kapcsolódó bejegyzés

A természet patikája – minden, amit a homeopátiáról tudni érdemes

homeopátia
Mindig is szerettem az emberek könyvespolcán legeltetni a szemem. Érdekesnek találom, hogy mások milyen könyveket olvasnak, milyen kiadványokat vásárolnak.

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés