Migrénes fejfájás

Mikor beszélhetünk migrénről?

A migrén rohamokban jelentkező, rendkívül erős fejfájás, melyet sok esetben olyan egyéb tünetek is kísérnek, mint hányinger, hányás, szédülés, de fény és hangérzékenységgel is járhat. A migrénes fejfájás nem minden esetben, de tipikus formájában féloldali fejfájás. A fájdalom olyan erős lehet, hogy az érintettek ilyenkor csak egy csendes, sötét szobára vágynak, ahol pihenhetnek és átvészelhetik a migrénes rohamot.

A migrén okai

Jelenleg még nem tisztázottak a migrén okai, de úgy tűnik a genetikai tényezők is szerepet játszanak a probléma kialakulásában. A probléma férfiaknál és nőknél is jelentkezhet, azonban háromszor több nőt érint, mint férfit. Ennek oka az, hogy a migrén kialakulásának egyik kiváltó oka a hormonális változásoknak tudható be, mely a nőket a menstruációs ciklus alatt, fogamzásgátló tabletták szedése, vagy terhesség során fokozottan érint. A migrén kialakulásának esélyét növeli, ha a szülők is küzdenek ezzel a problémával. Amennyiben mindkét szülő érintett, akkor a gyermek is migrénes lesz, de ha csak az egyik szülő küzd a problémával, akkor is nagy az esélye annak, hogy az utód is küzdeni fog vele. Bizonyos ételek fogyasztása (kávé, alkohol, csokoládé, sajtok) és környezeti tényezők (front stressz, erős fizikai megterhelés, rikító színek), valamint a magánéleti vagy munkahelyi tartós stressz is válthatnak ki rohamot. A traumás sérülések (agyrázkódás, stroke és más fejsérülések) után még hónapokig állhat fenn folyamatos fejfájás és szédülés. Ezek a tünetek nagymértékben befolyásolják a páciens életminőségét, ezért kezelése elengedhetetlen. Egészségközpontunkban természetes gyógymódokkal részt tudunk venni a probléma kezelésében.

A migrén tünetei és fázisai

A migrénes rohamokat általában olyan megelőző tünetek kísérik, mint a hangulatváltozás, fáradtság, fényvillanások, sötét foltok, végtag zsibbadás stb. A migrént különböző fázisokra lehet osztani. Az első fázisban az érintettek hangulatingadozást, fáradtságot, étvágytalanságot, nyaki merevséget tapasztalhatnak. Ezután következnek az úgynevezett aura jelenségek, melyek lehetnek vizuálisak, szenzorosak (például zsibbadás), motorosak, de jelentkezhet beszédzavar is. Ezt követi maga a fejfájás, ami fény és hangérzékenységgel jár. Ekkor pihenésre, csendes, sötét szobára vágyik a beteg. A fájdalom fokozatosan szűnik meg, általában alvás vagy hányás után. A levezető fázisban, (vagyis a rekonvaleszcencia szakaszban) a páciens még fáradt, étvágytalan, nyomott hangulatú.  Fontos azonban megemlíteni, hogy a migrén nem mindenkinél egyformán jelentkezik. Nem minden páciens tapasztal aura jelenségeket, és más-más tünetekről, kiváltó okokról tudnak beszámolni.

A migrénes fejfájás kezelése

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a migrént nem lehet gyógyítani, azonban a gyógyszeres kezelések hatékonyan képesek javítani a migrénnel küzdők állapotán. A megfelelő gyógyszer kiválasztása a neurológus feladata, a páciens tünetei és állapota alapján. A kezelések célja, hogy csökkentsék a migrénes rohamok gyakoriságát és az azzal járó fájdalmakat. Egyre több kutatás világít rá arra, hogy az olyan természetes gyógymódok, mint az akupunktúra hatékony a migrén kialakulásának megelőzésében.

A migrén kialakulásának megelőzése természetes gyógymódokkal

A migrénes rohamok megelőzésére és enyhítésére rendkívül hatásosak az olyan természetes, szelíd terápiák, mint a homeopátia, talpreflexológia, BEMER-terápia, valamint a tibeti hangtálas relaxáció.

Utóbbi rendkívül hatásosnak bizonyult a migrén kezelésében, hiszen a Tibeti hangtálas relaxáció képes feloldani a stressz okozta feszült állapotokat, javítja a légzést, képes enyhíteni, vagy megszűntetni a nyakban és a vállban jelentkező fájdalmakat.

BEMER-terápia

Migrén kezelésére javasoljuk még a BEMER-terápiát is, hiszen a BEMER-terápia jelenleg a leghatékonyabb fizikai érterápia, amely javítja a vérkeringést, melynek hatására nő a sejtek oxigénfelvétele, s optimálisabban hasznosulnak a tápanyagok is. Mivel a migrénes fejfájást valójában az agyhoz vezető artériás erek beszűkülése, majd tágulása (ezek oka jelenleg ismeretlen) váltja ki, a BEMER mágnesterápia ezen jelenség stabilizálásában, valamint az érszűkület megelőzésében segíthet. Jelentős szerepe van a stressz feloldásában, mivel nem csak a stressznek a leküzdésében segít, hanem az azt kísérő jelenségek megszüntetésében, enyhítésében, így a migrénen is.

Homeopátia

A homeopátiás gyógyszerek egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás, így ezek alkalmazása a hagyományos orvoslás eszközei mellett is alkalmazhatóak, annak kiegészítésére, támogatására. A hatásos szerek kiválasztását minden esetben bízzuk homeopátiás orvosra, aki a tünetek és a páciens állapotának (életmódra kiterjedően is) részletes feltárásával, és az egyéb meglévő problémák együttes figyelembevételével alakítja ki a kezelési tervet.

Talpreflexológia

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész szervezettel. A zónák masszírozásával a talpreflexológus hatást tud gyakorolni a belső szervekre, a központi idegrendszerre és a vérkeringésre, és helyreállíthatja a szervezet megfelelő működését. Nőknél az ösztrogénszint ingadozása, hormonális kilengések is összefüggésbe hozhatók a migrén kialakulásával. A talpreflexológia a hormonháztartásra is rendkívül pozitívan hat. Hatására az idegrendszer, a hormonrendszer, a belső elválasztású mirigyek munkája összehangolódik, kiegyensúlyozódik, és a szervezet öngyógyító folyamatai felerősödnek. 

A Rofé Naturale Egészségközpontban szeretettel várjuk mindazokat, akik természetesen, szelíd gyógymódok segítségével szeretnének gyógyulni, vagy egy jobb minőségű, tudatosabb életet élni.

Kapcsolódó kezelések

Kapcsolódó bejegyzés

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.