Pánikbetegség okai és kezelése

Mi a pánikbetegség?

A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé tartozik, rokon betegségei a fóbiák, generalizált szorongás és a kényszerbetegség. A pánikbetegséget rohamokban jelentkező heves szorongás jellemzi. Az érintettekre ekkor látszólag minden ok nélkül hirtelen kínzó félelem tör, mely olyan elemi lehet, hogy azt hihetik valamilyen súlyos betegség tört rájuk (például szívroham). Ekkor a szervezetben ugyanazok a biokémiai folyamatok játszódnak le, mint egy valós vészhelyzet esetén. A rohamok sokszor visszatérővé válnak, de van akinél élete során csak néhány alkalommal jelentkezik a roham. Amennyiben a pánikroham ismétlődővé válik és a beteg oly mértékben szorong, fél egy újabb roham kialakulásától, hogy az már befolyásolja a mindennapjait, pánikbetegségről beszélünk. 

Pánikbetegség okai​

A pánikbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, azonban kutatások azt találták, hogy örökölhető, családi halmozódás megfigyelhető egyes esetekben. Örökletes hajlamon kívül a megélt intenzív stresszhelyzetek is válthatnak ki rohamot. Sok embernél azonban úgy alakul ki, hogy a családjában nincs senki, aki ezzel a problémával küzdött volna. A pánikbetegség kialakulásában feltehetően a hormonok is szerepet kapnak, ezért nőknél gyakrabban fordul elő. Gyakori, hogy aki pánikbetegségben szenved más pszichés betegségekben is érintett (agorafóbia, depresszió, szociális fóbia, kényszerbetegség stb.).

A pánikbetegség tünetei

A pánikbetegségnek vannak pszichés és testi tünetei is. Pszichés tünet a szorongás, félelem, szédülés, haláltól való félelem, realitás és a kontroll elvesztése, a test idegenként való megélése.
Testi tünet a mellkasi fájdalom, nehéz légzés, izzadás, remegés, szívdobogás-érzés, émelygés, bizsergés-érzés és szájszárazság. 
Jellemző rá, hogy más pszichológiai problémák társulnak hozzá. A klinikai depressziót gyakran hozzák vele összefüggésbe. Gyakori velejárója az úgynevezett agorafóbia, vagyis az olyan helyektől való félelem, ahonnan nehéz az elmenekülés. 

A pánikbetegség okai nem mindig egyérteműek.

A pánikbetegség diagnosztizálása

Szorongást kiváltó helyzetek életünk során számtalanszor előfordulnak, azonban egy-egy ilyen helyzet esetén nem kell egyből pánikbetegségre gondolni. A probléma diagnosztizálást minden esetben bízzuk szakemberre, aki kellő körültekintéssel és tapasztalattal tudja felállítani a diagnózist. 

Hogyan kezelhető a pánikbetegség?

A pánikbetegség kezelését mielőbb el kell kezdeni, mivel ha kezelés nélkül hagyjuk a problémát hosszútávon más pszichés betegségek (pl. depresszió) alakulhatnak ki. Amennyiben Ön súlyos, az életvitelt befolyásoló tünetek észlel magán, forduljon szakemberhez, aki pszichoterápiát és ha szükséges gyógyszeres kezelést írhat elő, valamint más okok kizárását tarthatja szükségesnek (kardiológia vagy neurológiai ok). A pszichoterápia módszerei, így a pszichoanalízis, csoportterápia és kognitív viselkedésterápia igen pozitív hatást képes gyakorolni a betegek állapotára. Amennyiben tünetei enyhék, vagyis nem jelentkezik gyakran pánikroham, akkor az életmódváltás is hozhat javulást. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stressz elkerülése fontos szerepet játszik a betegség kezelésében 

Pánikbetegség kezelése természetes gyógymódokkal

A pánikbetegek állapotán sokat tudnak segíteni az olyan természetes gyógymódok mint a Tibeti hangtálas relaxáció, a BEMER-terápia és a homeopátia. Szelíd gyógymódok révén nem okoznak mellékhatásokat és a hagyományos orvoslás támogatására, kiegészítésére is alkalmasak. 

Tibeti hangtálas relaxáció
A tibeti hangtálas relaxáció alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.
Megelőzésre is kitűnő, hiszen a legáltalánosabb első hatás éppen a nyugalom, a béke magától értetődő érzése, amit megtapasztal, aki kipróbálja. Később pedig érezhetővé válik a testi tünetek enyhülése, az izom és idegi feszültség csökkenése, lelki szinten egyre kiegyensúlyozottabbá válik az ember.  Rendszeresen, kúraszerűen alkalmazva önmagában is megállja a helyét, de kiegészíthet bármilyen egyéb egészségjavító eljárást, hiszen támogatja és erősíti annak hatásait.

BEMER-terápia
A Bemer kezelés egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére. Az átfogó hatékonyságot a szervezetben elsősorban a Bemer jelnek a vér mikrokeringésre kifejtett hatása hozza létre.

Homeopátia
A homeopátiás gyógyszerek egészen biztonságosak, nem okoznak mellékhatásokat, hagyományos gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazásukkor nem alakul ki kölcsönhatás, így ezek alkalmazása a hagyományos orvoslás eszközei mellett is alkalmazhatóak, annak kiegészítésére, támogatására. A hatásos szerek kiválasztását minden esetben bízzuk homeopátiás orvosra, aki a tünetek és a páciens állapotának (életmódra kiterjedően is) részletes feltárásával, és az egyéb meglévő problémák együttes figyelembevételével alakítja ki a kezelési tervet.

A Rofé Naturale Egészségközpontban szeretettel várjuk mindazokat, akik természetesen, szelíd gyógymódok segítségével szeretnének gyógyulni, vagy egy jobb minőségű, tudatosabb életet élni.

Kapcsolódó kezelések

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti gyógyító hangtálakkal, gongokkal és egyéb egzotikus hangszerekkel
A tibeti hangtál terápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.

Kapcsolódó bejegyzés

Hogyan kezelhető a tartós stressz?

stressz ellen
Mindenki különböző kiváltó tényezőkre asszociál: hosszú, túlórákkal tűzdelt munkanapokra, váratlan eseményekre, utazásra, párkapcsolati konfliktusokra, kimerültségre, végtelen teendőlistákra. Pedig a stressz maga nem a külső körülmény, ami miatt kényelmetlenül érezzük magunkat, hanem a szervezet válaszreakciója, amikor kibillen az egyensúlyából, mert úgy érzékeli, a megterhelés meghaladja az erőforrásait.

A gyermekkori szorongás 9 jele

gyermekkori szorongas
Tudatos szülőként sem lehet minden esetben elkerülni, hogy gyermekünk életében jelen legyen a szorongás. Igyekszünk tartani magunkat a következetes gyerekneveléshez, mégis – akaratunkon kívül – megtörténhet, hogy a gyermek akár családon kívüli hatásra, akár a szülők viselkedésének következményeképpen szorongani kezd. De honnan lehet tudni, ha a gyermek szorong, és miként deríthető fel a szorongás háttere? És egyáltalán miért rettentő fontos, hogy idejében észrevegyük, ha gyermekünket is érinti?

Stresszes vagyok, tehát létezem! – természetes gyógymódok a stresszkezelésben

stressz ellen természetesen
A boldogság, a kiegyensúlyozottság, az elégedettség érzése azoknak adatik meg legtöbbször, akik megtanulták kiiktatni életükből és mindennapjaikból a stresszt és a szorongást. Ahány szorongó ember, annyi stresszkezelési módszer és praktikus technika.

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés