Mi az a funkcionális meddőség? – Lelki okok a terméketlenség mögött

Gyorslinkek

A meddőség hátterében az esetek nagy részében orvosi eredetű problémák állnak, a lehetséges fiziológiai okokat már összegyűjtöttük a férfiakat és a nőket illetően. Azonban létezik az úgynevezett funkcionális vagy tisztázatlan eredetű meddőség, ami az az állapot, amikor a vizsgálatok során nem mutatnak ki orvosi eredetű okot, a fogantatás mégsem következik be. A meddőségi esetek körülbelül 5-15 százalékában funkcionális meddőségről van szó, amit érdemes pszichológiai szemszögből megvizsgálni, ugyanis ilyenkor gyakran vagy már fennálló lelki problémák okozzák a fogantatási nehézségeket, vagy a gyermekvállalás kihívásai okozta stressz szab gátat a folyamatnak.

Ördögi körbe sodorhat a stressz

Gyakran halljuk, hogy a feszített munkatempóban dolgozó pároknak nehezebben jön össze a baba, ehhez pedig a megfelelési kényszer, bizonytalanság, munkahelyi konfliktusok és anyagi problémák okozta stressznek is köze lehet. Stressz hatására megemelkedik a prolaktin szint a szervezetben, ami csökkenti a teherbeesés lehetőségét (szoptatás során is magas ennek a hormonnak a szintje, ezért is minimális ebben az időszakban a teherbeesés lehetősége). 

A terméketlenség problémájával szembenéző párokra nehezedő nyomás hatására a felek olyan stresszt élnek át, ami még inkább akadályozhatja a fogantatás sikerességét, ezáltal egyfajta ördögi körbe kerülnek, ami emeli annak kockázatát, hogy a továbbiakban is sikertelenek legyenek a próbálkozásaik. A stressz, függetlenül attól, hogy a meddőség miatt van jelen, vagy más okokra vezethető vissza, szorosan összefügg a terméketelenséggel. Stresszkezelő technikákkal mérsékelhető a szorongás, és növelhető a gyermeknemzés esélye. 

meddőség lelki okok stressz

Gyereket szeretnék, de kivel?

Előfordul, hogy a pár akár mindkét tagja vágyik gyermekre, és ez a vágy annyira erős, hogy elnyomja a párkapcsolatra vonatkozó kételyeket. Sokan nagyon nehezen ismerik be maguknak, hogy nem a megfelelő emberrel élnek együtt, és ezt annál nehezebb megtenni, minél inkább úgy érzi valamelyik fél, hogy kevés ideje maradt a szülővé válásra. Ha a nőben tudat alatt ott munkál a kétely, hogy biztosan a jelenlegi párjának szülne-e gyereket, vagy egyáltalán alkalmasnak tartja-e őt az apaságra, az olyan lelki folyamatokat indíthat el a felszín alatt, ami terméketlenséghez is vezethet. 

Belső ellentétek és külső nyomás

Nem minden nő látja magát gondoskodó anyaként, sokan azért “vágynak” arra, hogy gyerekük legyen, mert úgy érzik, eljött az ideje, vagy épp kifutnak az időből, netán a környezet gyakorol rájuk nyomást. Az is előfordul, hogy a nő valóban iszonyúan vágyik a gyermekáldásra, viszont nevelése vagy addigi életmódja miatt tele van félelemmel. Mi lesz, amikor egyedül kell otthon lennie a gyerekkel, nem tudja tovább építeni a karrierjét, kiszolgáltatottabb lesz, jobban fog függni a párjától és a környezetétől. Ez csupán néhány alapvető és teljesen érthető kétely egy 21. századi nő fejében, ami ellentmondásokat okozhat, akár akkorákat is, hogy a teherbeeséshez szükséges hormonok termelődését befolyásolni tudja. 

meddőség lelki okai

Családi minták

Szüleink hiedelemvilága alapjaiban befolyásolja a viselkedésünket. A gyerekek érzékeny lények, és a szülő minden rezdülését magukba szívják, nem is beszélve a kimondott szavakról. Nem ritka, hogy megfoganni képtelen nő problémája az anyjával való kapcsolatában gyökerezik. Ha az anya a gyermekében olyan érzést kelt, akár néhány félmondat vagy arra utaló jel közvetítésével, hogy a gyermek az oka annak, hogy ő, a szülő nem tudta megvalósítani önmagát, hogy olyan önfeláldozó tettet hajtott végre a gyermek felnevelésével, amit talán azóta többször megbánt, mély nyomokat hagy a kisgyermekben, amit aztán felnőtt korában is visz tovább magával, és tudat alatt megmaradhat benne az a hiedelem, hogy a gyermekvállalás egyben áldozatvállalás. 

Az a nő, akit elhanyagoló anya nevelt, tudat alatt érezheti azt, hogy ő maga is képtelen lenne megfelelően ellátni a gyermeknevelési feladatokat, továbbadott mentális betegségek, pl. depresszió esetében ugyanez előfordulhat. A családi minták mélyebben élnek mindannyiunkban, mint amennyit a felszínen látunk belőlük, így ezek feltárása kulcsfontosságú lehet funkcionális meddőség fennállása esetében.

Félelem a szüléstől és az anyává válástól

Az ismeretlentől való félelem természetes jelenség, a szülővé válás illetve maga a szülés gondolata is szorongást kelthet a leendő édesanyában, azonban nem ritka, hogy ez a szorongás rettegéssé fokozódik. Mind a szüléssel kapcsolatos félelmek, mind az arra irányuló aggodalom, hogy az anya nem fogja tudni ellátni a gyermekét, mélyen gyökerező szorongásokból erednek, gyakran családi “örökségekként” vannak belénk kódolva. Ilyen esetben érdemes lehet feltárni, hogy az érintett nő édesanyjának, netán nagyanyjának szembe kellett-e néznie bármi nehézséggel, ugyanis ha ezek a mélyen eltemetett sebek feldolgozatlanok maradnak, az a fogantatás esélyeit is ronthatja.

A gyermekvállalásra tehát nem csak fizikailag szükséges felkészülni, de fontos, hogy tisztában legyünk a félelmeinkkel, aggályainkkal, és képesek legyünk szembenézni ezekkel. A sok sikertelen próbálkozás okozta feszültséget pedig lehet kezelni különböző technikákkal, kezelésekkel. Relaxációs gyakorlatokkal, szakember által vezetett terápiákkal (pl. komplex Access Bars, tibeti hangtálas relaxáció) mérsékelhető a stressz, amit a folyamat során a pár mindkét tagja természetszerűleg átél.

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Kismamáknak – Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Homeopátiával jól kezelhetőek a gyakori jelenségek, mint a hányinger, hányás, emésztési panaszok, reflux, alacsony vérnyomás, fáradtság. Gondolhatunk rá megfázás, allergia, fejfájás, egyéb fájdalmak felbukkanásakor, amelyek nem kifejezetten a babaváráshoz köthetők.

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti gyógyító hangtálakkal, gongokkal és egyéb egzotikus hangszerekkel
A tibeti hangtál terápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mi az a funkcionális meddőség? – Lelki okok a terméketlenség mögött

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés