Mi az a funkcionális meddőség? – Lelki okok a terméketlenség mögött

Gyorslinkek

A meddőség hátterében az esetek nagy részében orvosi eredetű problémák állnak, a lehetséges fiziológiai okokat már összegyűjtöttük a férfiakat és a nőket illetően. Azonban létezik az úgynevezett funkcionális vagy tisztázatlan eredetű meddőség, ami az az állapot, amikor a vizsgálatok során nem mutatnak ki orvosi eredetű okot, a fogantatás mégsem következik be. A meddőségi esetek körülbelül 5-15 százalékában funkcionális meddőségről van szó, amit érdemes pszichológiai szemszögből megvizsgálni, ugyanis ilyenkor gyakran vagy már fennálló lelki problémák okozzák a fogantatási nehézségeket, vagy a gyermekvállalás kihívásai okozta stressz szab gátat a folyamatnak.

Ördögi körbe sodorhat a stressz

Gyakran halljuk, hogy a feszített munkatempóban dolgozó pároknak nehezebben jön össze a baba, ehhez pedig a megfelelési kényszer, bizonytalanság, munkahelyi konfliktusok és anyagi problémák okozta stressznek is köze lehet. Stressz hatására megemelkedik a prolaktin szint a szervezetben, ami csökkenti a teherbeesés lehetőségét (szoptatás során is magas ennek a hormonnak a szintje, ezért is minimális ebben az időszakban a teherbeesés lehetősége). 

A terméketlenség problémájával szembenéző párokra nehezedő nyomás hatására a felek olyan stresszt élnek át, ami még inkább akadályozhatja a fogantatás sikerességét, ezáltal egyfajta ördögi körbe kerülnek, ami emeli annak kockázatát, hogy a továbbiakban is sikertelenek legyenek a próbálkozásaik. A stressz, függetlenül attól, hogy a meddőség miatt van jelen, vagy más okokra vezethető vissza, szorosan összefügg a terméketelenséggel. Stresszkezelő technikákkal mérsékelhető a szorongás, és növelhető a gyermeknemzés esélye. 

meddőség lelki okok stressz

Gyereket szeretnék, de kivel?

Előfordul, hogy a pár akár mindkét tagja vágyik gyermekre, és ez a vágy annyira erős, hogy elnyomja a párkapcsolatra vonatkozó kételyeket. Sokan nagyon nehezen ismerik be maguknak, hogy nem a megfelelő emberrel élnek együtt, és ezt annál nehezebb megtenni, minél inkább úgy érzi valamelyik fél, hogy kevés ideje maradt a szülővé válásra. Ha a nőben tudat alatt ott munkál a kétely, hogy biztosan a jelenlegi párjának szülne-e gyereket, vagy egyáltalán alkalmasnak tartja-e őt az apaságra, az olyan lelki folyamatokat indíthat el a felszín alatt, ami terméketlenséghez is vezethet. 

Belső ellentétek és külső nyomás

Nem minden nő látja magát gondoskodó anyaként, sokan azért “vágynak” arra, hogy gyerekük legyen, mert úgy érzik, eljött az ideje, vagy épp kifutnak az időből, netán a környezet gyakorol rájuk nyomást. Az is előfordul, hogy a nő valóban iszonyúan vágyik a gyermekáldásra, viszont nevelése vagy addigi életmódja miatt tele van félelemmel. Mi lesz, amikor egyedül kell otthon lennie a gyerekkel, nem tudja tovább építeni a karrierjét, kiszolgáltatottabb lesz, jobban fog függni a párjától és a környezetétől. Ez csupán néhány alapvető és teljesen érthető kétely egy 21. századi nő fejében, ami ellentmondásokat okozhat, akár akkorákat is, hogy a teherbeeséshez szükséges hormonok termelődését befolyásolni tudja. 

meddőség lelki okai

Családi minták

Szüleink hiedelemvilága alapjaiban befolyásolja a viselkedésünket. A gyerekek érzékeny lények, és a szülő minden rezdülését magukba szívják, nem is beszélve a kimondott szavakról. Nem ritka, hogy megfoganni képtelen nő problémája az anyjával való kapcsolatában gyökerezik. Ha az anya a gyermekében olyan érzést kelt, akár néhány félmondat vagy arra utaló jel közvetítésével, hogy a gyermek az oka annak, hogy ő, a szülő nem tudta megvalósítani önmagát, hogy olyan önfeláldozó tettet hajtott végre a gyermek felnevelésével, amit talán azóta többször megbánt, mély nyomokat hagy a kisgyermekben, amit aztán felnőtt korában is visz tovább magával, és tudat alatt megmaradhat benne az a hiedelem, hogy a gyermekvállalás egyben áldozatvállalás. 

Az a nő, akit elhanyagoló anya nevelt, tudat alatt érezheti azt, hogy ő maga is képtelen lenne megfelelően ellátni a gyermeknevelési feladatokat, továbbadott mentális betegségek, pl. depresszió esetében ugyanez előfordulhat. A családi minták mélyebben élnek mindannyiunkban, mint amennyit a felszínen látunk belőlük, így ezek feltárása kulcsfontosságú lehet funkcionális meddőség fennállása esetében.

Félelem a szüléstől és az anyává válástól

Az ismeretlentől való félelem természetes jelenség, a szülővé válás illetve maga a szülés gondolata is szorongást kelthet a leendő édesanyában, azonban nem ritka, hogy ez a szorongás rettegéssé fokozódik. Mind a szüléssel kapcsolatos félelmek, mind az arra irányuló aggodalom, hogy az anya nem fogja tudni ellátni a gyermekét, mélyen gyökerező szorongásokból erednek, gyakran családi “örökségekként” vannak belénk kódolva. Ilyen esetben érdemes lehet feltárni, hogy az érintett nő édesanyjának, netán nagyanyjának szembe kellett-e néznie bármi nehézséggel, ugyanis ha ezek a mélyen eltemetett sebek feldolgozatlanok maradnak, az a fogantatás esélyeit is ronthatja.

A gyermekvállalásra tehát nem csak fizikailag szükséges felkészülni, de fontos, hogy tisztában legyünk a félelmeinkkel, aggályainkkal, és képesek legyünk szembenézni ezekkel. A sok sikertelen próbálkozás okozta feszültséget pedig lehet kezelni különböző technikákkal, kezelésekkel. Relaxációs gyakorlatokkal, szakember által vezetett terápiákkal (pl. komplex Access Bars, tibeti hangtálas relaxáció) mérsékelhető a stressz, amit a folyamat során a pár mindkét tagja természetszerűleg átél.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mi az a funkcionális meddőség? – Lelki okok a terméketlenség mögött

Mi az a funkcionális meddőség? – Lelki okok a terméketlenség mögött

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.