A gyermekkori szorongás 9 jele

Gyorslinkek

Tudatos szülőként sem lehet minden esetben elkerülni, hogy gyermekünk életében jelen legyen a szorongás. Igyekszünk tartani magunkat a következetes gyerekneveléshez, mégis – akaratunkon kívül – megtörténhet, hogy a gyermek akár családon kívüli hatásra, akár a szülők viselkedésének következményeképpen szorongani kezd. De honnan lehet tudni, ha a gyermek szorong, és miként deríthető fel a szorongás háttere? És egyáltalán miért rettentő fontos, hogy idejében észrevegyük, ha gyermekünket is érinti?

gyerekkori szorongás

Amellett, hogy a gyermekkornak a felhőtlen és gondtalan évekről kell (nagyrészt) szólnia, a szorongás állandósulása komoly problémákhoz vezethet. Akár már gyermekkorban jelentkezhetnek fizikai tünetek, betegségek, a folyamatos stressz következtében immungyengeség, fogékonyság a megbetegedésre. Ha a szorongás rosszabbra fordul, akár pánikbetegség is kialakulhat, arról nem is beszélve, hogy a rögzült mintáknak “hála” az az ember, aki gyerekkorában folyamatos szorongásban élt, felnőttként is hajlamos lesz ezzel a problémával küzdeni.

Miből látszik, hogy szorong a gyermek?

Ahogy a felnőtt emberek esetében, úgy a gyerekeknél is előfordulnak átmeneti stresszes állapotok, amikor egy szituáció szorongást vált ki a gyermekből. Ezek az események jó esetben hamar lecsengenek, azonban ehhez az is szükséges, hogy úgy érezze, bizalommal fordulhat a szüleihez, akik megértik, nem nevetik ki, és segítenek feldolgozni a történteket. Időnként viszont előfordul, hogy maga a szülő sincs tisztában a szorongást kiváltó tényezővel, így nem tud segíteni, és az állapot tartóssá válik.

gyerekkori szorongas

Az alábbi jelek tartós jelenléte mellett feltételezhetjük, hogy gyermekkori szorongás áll a háttérben:

  • Sok mindentől fél, újra és újra meg kell nyugtatni
  • Rémálmok, éjjel gyakran felébred, sír, átmegy a szülőkhöz
  • Problémát okoz, ha el kell válni a szüleitől
  • Dühkitörései vannak, rúg, harap, agresszíven viselkedik
  • Rágja a körmét
  • Bepisil alvás közben
  • A megszokottól eltérő a viselkedése, sokkal csendesebb és szófogadóbb, a szokásosnál félénkebb
  • Pszichoszomatikus tünetek (szervi ok nélküli testi tünetek)
  • Egyre hosszabbra nyúló rituálék, amelyek a megnyugvásához szükségesek

Azért is fontos, hogy a tüneteket időben észrevegyük, és szakember segítségét kérjük, mert a szorongás tovább fokozódhat, súlyosbodhatnak a tünetek, és akár pánikbetegség is kialakulhat a gyermeknél, illetve a test is megbetegedhet a folyamatos stressztől. Illetve, amennyiben időben feloldásra kerülnek a lelki problémák, a gyermek már kicsi korában megtanulhatja, hogy hogyan oldja meg a hasonló helyzeteket. Az emberi test megjegyzi, hogyan reagálunk egy-egy helyzetben, és általában felnőttként is ugyanazokat a hibákat követjük el stresszhelyzetben, amiket gyerekként. Ha kisgyermekkorban megtanultunk szembenézni a lelki eredetű gondokkal, az óriási segítség felnőttkorban, amikor jóval több és nagyobb felelősséggel járó szorongáskeltő szituációt kell átélnünk.

Mit tehet a szülő?

Egy ideális világban mindenki nyugodt, senki nem siet, a családok minden perce vidámságban telik, nincsenek konfliktusok. Ez azonban a való életben nem így van, a gyermek pedig megérzi, ha a környezetében nincs minden rendben. Nem mindegyikük viseli jól a komolyabb változásokat, illetve nem csak a családban, hanem az óvodában, iskolában is érhetik őket olyan hatások, amelyek szorongást válthatnak ki belőlük (tanárok elvárásai, társainak viselkedése).

A legjobb, amit a szülő tehet, hogy ha észleli a fenti jeleket a gyermekén, szakember segítségét kéri. Természetesen fontos, hogy a szülő stabil, megbízható pont legyen a gyermeke életében, akihez bármikor fordulhat. Ha a gyermek megosztja velünk aggodalma tárgyát, ne bagatellizáljuk el; vegyük tudomásul az érzéseit és értsük meg azokat!

gyermekkori szorongas

Egy tudatos szülő is kiválthat szorongást a gyermekéből, még akkor is, ha közben a javát akarja. Jellemző, hogy a szülők túlféltik a gyermekeiket, és saját szorongásaikat rájuk ragasztják. Olyan dolgokkal, tevékenységekkel, jelenségekkel kapcsolatban is félelmet keltenek bennük, amelyek nem jelentenek valós veszélyt a gyermekre nézve, ezáltal pedig az önfeledtség, gondtalan játék élvezetétől fosztják meg őket, ráadásul szorongást keltenek a gyermekben az adott tevékenységgel kapcsolatban. A túlzott, vagy az életkoruknak nem megfelelő elvárások is stresszt váltanak ki a gyermekben, illetve az is, ha folyamatosan úgy érzi, nem elég jó a szüleinek. Ez később továbbgyűrűzhet, komoly egészségügyi problémákat okozva (pl. evészavarok, pánikroham, fóbiák), és sokan csak felnőttként szembesülnek azzal, hogy egész életükben mindig irreális elvárásoknak próbáltak megfelelni. Ne akarjuk leterhelni a gyermeket! Fontosak a szabályok, a következetesség, de a szülők által támasztott elvárások sokszor értelmetlenek a gyerek jövőjét tekintve.

Kérjen segítséget!

Ha a fenti jeleket észleli gyermekén, forduljon szakemberhez!

A konzervatív orvoslás (pszichológus, súlyosabb esetben pszichiáter) mellett különböző stresszoldó terápiákat is érdemes kipróbálni. Az Access Bars terápia segít felderíteni a háttérben álló okokat és oldani a feszültséget, eltörölni a rögzült mintákat. Hangtál terápiával, szorongásoldó talpreflexológiával, BEMER-terápiával és egyéb szelíd módszerekkel, homeopátiás készítményekkel is támogathatja a szülő a gyermek kiegyensúlyozott lelki életét, egyúttal csökkentheti, illetve megszüntetheti a testi tüneteket (alvászavar, emésztési gondok, gyomorfájás, ingerlékenység, koncentrációs és teljesítményzavar, fejfájás).

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Stresszcsökkentő Életmód Program

A szervezet tűrőképességének is van egy határa, és ha folyamatosan megfeszített állapotban vagyunk, az fizikai síkon is megjelenik előbb-utóbb.

Gyerekeknek – Orvosi homeopátia

Orvosi homeopátia gyerekeknek
A gyermekek nagyon jól reagálnak a homeopátiás terápiára, amely egyéb kezelési módok, illetve egy az adott betegség kezeléséhez feltétlenül szükséges gyógyszeres terápia mellett is biztonságos és hatásos.

Gyerekeknek – BEMER-terápia

BEMER-terápia gyerekeknek
A BEMER speciális elektromágnes jel és fényterápia, erősíti az immunrendszert, amely ez által képes leküzdeni a betegségeket, illetve védekezik a fertőzésekkel szemben. Önállóan és terápiás eljárások részeként is egyaránt alkalmazható, egyúttal bizonyítottan mentes minden mellékhatástól.

Gyerekeknek – Komplex Access Bars

Komplex Access Bars gyerekeknek
A kezelés segít feloldani a nagyon mély mentális blokkokat, lelki traumákat, valamint negatív attitűdöket, amelyek gátolják képességeink kiteljesedését. Nagymértékben támogatja a helyes önértékelést. Kiválóan alkalmazható gyermekeknél kreativitásuk kiteljesedésének elősegítésére, tehetségük kibontakoztatására.

Gyerekeknek – Talpreflexológia

Gyerekeknek – Talpreflexológiára
A reflexpontokra kifejtett jótékony masszírozás nem fájdalmas, nincs mellékhatása. Különösen hatékony terápia az immunrendszer erősítésében.

Gyerekeknek – Dietetika és táplálkozási tanácsadás

Dietetika gyermekeknek
A táplálkozásra vonatkozó információdömpingben kihívást jelent az eligazodás, külön ezért is helyezünk hangsúlyt a megbízható és kontrollált egyéni tanácsadásra és tájékoztatásra.

Gyerekeknek – Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti hangtálas relaxáció gyerekeknek
A hangtálak rezgése fizikai és mentális síkon egyaránt ellazultsághoz vezet, az agy alfa hullámaira hat, ami lehetővé teszi, hogy testünk öngyógyító mechanizmusai működésbe lépjenek.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A gyermekkori szorongás 9 jele

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés