A hátfájás népbetegség, de komoly betegségre is utalhat

Gyorslinkek

Az ülőmunka, a mozgáshiány, a sok terhelés hatására egyre fiatalabb korban jelentkezik az embereknél hátfájás, azonban nem minden esetben az életmód a fájdalom kiváltó oka. A hátfájás maga csak egy tünet, a gerincoszlop viszont összetett, és az azt alkotó csontok, izmok, porcok, idegek megbetegedése különféle panaszokat okozhat, nem beszélve a hát közelében található szervekről, amelyek problémái könnyen összekeverhetőek a hátfájással. Az emberek 80 százalékát érintő panaszok nagy része azonban kezelhető, sőt, egy részük meg is előzhető.

Árulkodó hátfájás

Az a legjellemzőbb, hogy a hátfájdalmat valamiféle izomprobléma okozza, amit egy rossz mozdulat, túl sok egy helyben ülés vagy más egyoldalú terhelés vált ki. Ilyen esetben főleg a mozgás aktiválja a fájdalmat, nyugalmi helyzetben kisebb mértékű a panasz. A hátfájás ezen típusa könnyen kezelhető, ettől függetlenül újra és újra visszatérhet, általában ugyanazon a ponton. A fájdalom kiújulása megelőzhető azzal, ha beiktatjuk az életünkbe a gyakori mozgást, illetve a gyógymasszázs rendszeres igénybevétele is segít, hiszen lazítja az izmokat, megakadályozza a letapadást, és még állandó terhelés mellett is könnyebben alkalmazkodik az izomzatunk a körülményekhez. Figyeljünk gerincünk kímélésére, ülőmunka esetén válasszunk kényelmes széket, ügyeljünk a testtartásunkra, és ne feledkezzünk meg a mozgásról, ami erősíti az izomzatunkat (az úszás remekül erősíti a hát mélyizomzatát) és javítja a tartásunkat (pl. jóga, de akár egy minden este vagy reggel beiktatott nyújtás gyakorlatsor is megteszi már a hatását).

hátfájás fajtái

A hátfájás több, jellegzetes pontban jelentkezhet attól függően, hogy vélhetően mi okozza a problémát. A hát középső területén tapasztalt fájdalom gyakran idegbecsípődésből, az izmok letapadásából, a szalagok, a porckorongok, vagy a csigolyák sérüléséből eredhet. A lapocka környéki panaszok többnyire nem adnak okot nagyobb aggodalomra, terheléstől, hanyag tartástól fájhat ez a terület, amit egy gyógymasszőr eredményesen tud kezelni. A lapockatáji fájdalomnak azonban lehet komolyabb oka is, például csontritkulás, övsömör, bizonyos rákos megbetegedések, epekő, gerincferdülés  vagy gerincsérv. Különösen nőknél előfordulhat, hogy a szívroham éles fájdalmat okoz a ezen a területen, aminek kísérő tünete a szapora légzés, de a tüdőembólia is okozhat hasonló panaszokat. Ezekben az esetekben azonnal mentőt kell hívni!

A fekvés közben jelentkező hátfájás többnyire a hát alsó részén jelenik meg, ami komolyabb gerincproblémára utalhat. Okozhatja gerincsérv, gerincferdülés, vagy akár gerinccsatorna-szűkület is, de az egyes szervek megbetegedése is (pl. vesekő, endometriózis, rákos megbetegedés), vagy terhesség is. 

Szokatlan fájdalom esetén mindenképpen konzultáljon orvossal, hiszen látható, hogy számtalan ok kiválthatja ezeket a panaszokat. Az orvos diagnózisától függően azonban a terápiát érdemes megtámogatni BEMER-terápiával vagy homeopátiás készítményekkel, ugyanis mindkettő felgyorsíthatja a felépülés folyamatát.

hátfájás testtartás

A hátfájás nem mindig mozgásszervi probléma!

A hátfájdalom hátterében más jellegű betegség is állhat, azonban sokszor csak egy alapos orvosi kivizsgálás derít fényt a valódi okra, az egyén nehezen különbözteti meg a mozgásszervi panaszt és az egyéb megbetegedésekből eredő hátfájást. A fájdalom oka eredhet valamelyik belső szerv gyulladásából, és ez sugárzik ki a hátba. 

A nőket érintő problémák

Nők esetében gyakori a hát alsó szakaszában jelentkező fájdalom a menstruáció előtti időszakban (vagy akár közben is), ami jó esetben enyhe kellemetlenséggel jár, azonban súlyosabb esetben endometriózis is állhat a háttérben, ezért érdemes utánajárni, ha a menstruáció ideje alatt túlzott mértékű fájdalmat tapasztalunk. 

Gyakran jelentkezik hátfájás a terhesség alatt, ami elsősorban a megváltozott és megnövekedett terhelés eredményeképpen szokott jelentkezni. Gyógymasszázst a kismamák is igénybe vehetnek, illetve egyéb, biztonságos kezelések is enyhíthetik a fájdalmaikat. 

Hátfájás vagy vesefájdalom – így lehet megkülönböztetni

Mivel a vesék a hátizmokhoz közel, a derék fölött kétoldalt találhatók, előfordul, hogy hátfájásként érzékeljük azt, ami valójában a vese megbetegedéséből ered. A vesefájdalom lehet egy- és kétoldali is, és annak jellege vagy erőssége is széles skálán mozoghat, valamint gyakran kisugárzik az ágyék, a has, vagy akár a combok irányába is. Az azonos területen jelentkező hátfájdalom pedig eredhet húzódásból, lumbágóból, túlerőltetésből vagy övsömörből. 

A különbség a leggyakrabban talán az, hogy míg a hátfájdalom ezen a tájékon gyakran körben jelenik meg, a vese megbetegedése okozta problémáktól viszont legtöbbször az oldalunkban is érezhetünk fájdalmat. Utóbbinak semmi szabad szemmel látható jele nincs (pl. duzzanat), és kísérheti láz, hidegrázás, vizeletürítési gondok, hányinger vagy akár hányás is. 

Ha a fájdalmat a vese bántalmai okozzák, az csak akkor fog megszűnni, ha az alapbetegségből meggyógyul a szervezet. 

hátfájás vagy vesefájás

Eredhet lelki okokból a hátfájás?

Hátunk, nyakunk és derekunk hamar jelezheti, hogy valami nincs rendben az érzelmi világunkban. A megnövekedett érzelmi vagy munkahelyi stressz, feszültség számtalan módon jelentkezhet fizikai tünetként, többek között a hátunkban is. Ha túl sok a feszültség, a test izmai önkéntelenül megfeszülnek, ezáltal görcsös fájdalom jöhet létre a hát különböző pontjain. Gyakran mindössze egy ennyire “egyszerű” lelki ok áll a hátfájás hátterében, azonban több komplex jelenség is okozhat problémákat ezen a területen. 

Rugalmatlanság

A test gyönyörűen leképezi a belső lelkivilágunkat, így a nyak merevsége és a görcsös hátizmok utalhatnak arra is, hogy nem engedünk a véleményünkből, nem fogadunk el más nézőpontokat, és képtelenek vagyunk a kompromisszumokra. A rugalmatlan személyiségek nehezebben alkalmazkodnak a komfortzónájukon kívül eső helyzetekhez, nehezen “mozdulnak” el új irányok felé, és erre a testük is válaszol, görcsösséggel, feszült izmokkal, ezek a fájdalmak pedig további tüneteket okozhatnak, például fejfájást, energiahiányt. 

Munkamánia

Nem véletlenül használja a köznyelv a “nyomja a vállát a teher” kifejezést, ugyanis a túlterheltség gyakran megmutatkozik fizikai síkon, például hátfájás formájában. Az ember nehezen veszi észre, hogy mikor esik át a ló túloldalára, és vállalja túl magát, főleg, ha szereti a munkáját, azonban a hátfájás egyfajta indikátora is lehet a túlzásba vitt munkának. Amikor úgy érezzük, hogy már nem tudunk hogyan ülni, állni, esetleg a szellemi munka már fizikailag is megterhelővé válik, érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban van-e kapacitásunk arra a sok feladatra, amit elvállaltunk, vagy amit kiszabtak ránk. 

Belső tartás és külső támogatás hiánya

A lelkierő függhet egyrészt a belső tartástól, másrészt attól is, hogy egy adott személy mennyire érzi a környezete támogatását. Önbizalomhiány esetében gyakran a körülöttünk élő emberektől várunk támogatást, és ha úgy érezzük, onnan sem kapunk elegendő erőt, lelkileg elgyengülünk, és ez bizony a belső tartás is megsínyli. A gerinc gondoskodik az ember fizikai tartásáról, azonban a belső lelkiállapot meggyengülése esetében megesik, hogy hátfájdalom formájában mutatkozik meg az önbecsülés hiánya, a támogatottság elvesztésének érzete.

hátfájás okai

Fontos lenne, hogy fizikai fájdalmaink lelki okaival is szembenézzünk. Ha például mindig hasonló időszakokban jelentkezik egy adott ponton a fájdalom a hátunkban (pl. túlterheltség esetén), vagy fizikai kezelés ellenére is újra meg újra visszatérnek a kellemetlenségek, érdemes a probléma mögé nézni, hogy milyen belső konfliktusok, elakadások okozhatják a problémát. Ezeket az elakadásokat segít feloldani a Komplex Access Bars, illetve javulást hozhatnak a relaxációs gyakorlatok, a Tibeti hangtálas relaxáció valamint a Bemer-terápia is.

Egészségközpontunkban segítünk feltárni a hátfájás hátterében húzódó problémát, és személyre szabott megoldással segítünk vendégeinknek.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A hátfájás népbetegség, de komoly betegségre is utalhat

A hátfájás népbetegség, de komoly betegségre is utalhat