Hogyan lesz egészséges a bőröm?

Gyorslinkek

A szép bőr azért az, mert egészséges. Nem azért, mert leveszünk egy krémet a drogéria polcáról, ami örök fiatalságot és sima bőrt ígér, vagy mert elfedjük a hibáit korrektorral. Bőrünk egyensúlya rendkívül érzékeny, és ugyanúgy befolyásolják a környezeti hatások, mint az, hogy hogyan táplálkozunk, vagy milyen lelki folyamatok játszódnak bennünk.

Mi minden hat a bőrünkre?

A környezet tényezők, mint például az éghajlat, páratartalom, a levegő szennyezettségének mértéke vagy az UV-sugárzás mind nagyobb hatást fejtenek ki a bőrre, mint gondolnánk. Bőrünk ellenállóképessége akkor megfelelő, hogyha egészséges, ezt pedig számos módszerrel támogathatjuk. Hatnak rá étkezési szokásaink, káros szenvedélyeink: egészséges életmód mellett viszont megkapja azokat a tápanyagokat, amelyek fenntartják az egyensúlyát.

Nincs még egy olyan szerv, ami annyira gyorsan reagálna a lelki egyensúly felborulására, mint a bőr. A stressz folyamatosan negatív érzéseket kelt bennünk, ami a bőrre is kihat. Hogyan lehetséges ez? A legújabb kutatások szerint a bőr ugyanabból a csírahámból fejlődik ki, mint a központi idegrendszer, ezért szorosabb kapcsolatban áll a kettő egymással, mint ahogy a kutatók korábban gondolták. Sokszor a bőr üzenni próbál, hogy egy megoldandó lelki probléma áll a háttérben, amelyről talán nem is veszünk tudomást; nem vesszük észre, amikor túlhajszoljuk magunkat, vagy hogy az életünkben olyan tényezők is szerepet kaptak, amelyek negatív érzéseket váltanak ki belőlünk. Mindannyiunk életében várakoznak olyan megoldandó lelki feladatok, amelyekkel nem szívesen nézünk szembe, vagy nem is kapcsolunk egyből, hogy jelen van, bőrünk viszont képes jelezni, ha a belső egyensúly felborult.

bőr egészsége

A szervezetben jelen lévő betegségek is megmutatkozhatnak a bőrön. A gyulladt bőr sokszor belső gyulladásra utal, ez megjelenhet az adott, gyulladt terület közelében (például egy rossz fog környékén az arcon), vagy a test bármely területén is, ha valamilyen krónikus gyulladás áll fenn. A hormonális zavarok szintén okozhatnak bőrproblémákat, akárcsak az idegrendszer kimerültsége, a minőségi alvás hiánya, vagy az érfal és az ér rugalmasságának gyengesége. Illetve ha az immunrendszer legyengült, vagy hiányoznak létfontosságú ásványi anyagok a szervezetből, olyankor a bőr egyensúlya is felborulhat, védekezőképessége csökkenhet. Ezért is fontos tehát, hogy a bőrproblémákhoz holisztikus szemlélettel közelítsünk, ha hosszú ideig fennáll egy nem kívánt állapot, fel kell tárni a gócot, ami a zavart okozza, hiszen sokkal súlyosabb egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Minden bőr más, ezért egyéni kezelést igényel

Az alap bőrtípusokat mindannyian ismerjük, és könnyen megállapíthatjuk, hogy a sajátunk normál, száraz, zsíros vagy kombinált jellegű. Ennél azonban több szempontból is árnyaltabb a kép. Egyrészt egy száraz bőr lehet az a vízhiánytól, de zsírhiánytól is, míg egy zsíros bőr is lehet vízhiányos és hámló. Másrészt ennél a néhány alaptípusnál jóval többféle bőr létezik, és ahhoz, hogy megtudjuk, a miénk melyik fajta, és milyen kezelést igényel, hogyan érdemes ápolni, egyensúlyba hozni, érdemes kozmetikussal konzultálni, és nem a drogéria hangzatos összetevőkkel “felturbózott” és felesleges színezékekkel, illatanyagokkal teli csodát ígérő krémjeivel, szérumjaival próbálkozni (nem is beszélve a védőréteget károsító lemosókról). Egy szakember képes arra, hogy felismerje nemcsak a bőrtípust, hanem az esetleges bőrproblémát is, legyen szó ráncokról, pattanásokról vagy rozaceáról. Az egyes bőrproblémák – például a pattanások – hátterében is számtalan különböző kiváltó ok húzódhat meg, ezért nem szabad általánosítva közelíteni egy teljesen egyedi bőrtípushoz.

bőr egészség

“Kihez forduljak, ha bőröm egyensúlya felborult?”

Mindenképpen olyan szakemberhez, aki első lépésként felméri a bőr állapotát, megállapítja a bőrtípust, ezután pedig személyre szabottan javasol kezelést. Természetesen az is lehetséges, hogy valaki egy konkrét igénnyel érkezik a kozmetikushoz, például ránctalanító kezelést szeretne igénybe venni, ebben az esetben meg kell találni azokat a hatóanyagokat, amelyekből a kozmetikus egy egyedi szérumkoktélt állít össze a vendég számára.

Egy jól megválasztott kozmetikus sokkal jobb befektetés, mint a kosarunkba szórni egy halom olyan “bőrápoló” terméket, amiről azt sem tudjuk, mit tartalmaznak, megfelelőek-e számunkra.

Mit tehet meg még ma a bőréért?

  1. Csökkentse a bevitt méreganyagok mennyiségét! Érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, és ha lehetősége van rá, vásároljon piacon, keresse a bio termékeket. Ezt nem csak a bőre, hanem az egész szervezete meg fogja hálálni.
  2. Vizsgálja meg az otthoni kozmetikumait! Iktassa ki a napi rutinból a húzódó érzést keltő, alkoholos és túlhabzó arclemosókat, ezek ugyanis a szennyeződések mellett a bőr természetes védőrétegét is eltávolítják. Válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak felesleges károsító anyagokat (pl. alkoholt, ásványi olajokat). Egy jó kozmetikus is segíthet kialakítani egy megfelelő otthoni arcápolási rutint.
  3. Ne vegye félvállról a lelki problémákat! Hazánkban nem “divat” az önismeret, sem a terápia, de sok-sok betegséget megelőzhetnénk, ha többet foglalkoznánk a lelki életünkkel, az érzéseinkkel, és általánosságban azzal, hogy megfigyeljük és megismerjük magunkat, amikor pedig önállóan nem tudunk javítani a helyzeten, szakember segítségét kérjük.
  4. Káros szokásainkról a lehető legkorábban mondjon le! Ha csak a bőrt nézzük, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is súlyosan károsítja a bőrt, de ide sorolhatjuk a napozást vagy a szoláriumot is. Ha a szabadban tartózkodik, mindig használjon fényvédőt, a bőröregedésért ugyanis 80 százalékban (!) az UV sugárzás a felelős.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hogyan lesz egészséges a bőröm?

Hogyan lesz egészséges a bőröm?

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.