Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Gyorslinkek

Ismerje meg a dietetikát!

A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjául szolgál egy egészségmegőrző életmódnak, amely mellett megelőzhetjük a betegségeket, illetve a már kialakult betegségek kezelésének.

Életmód és testsúlykontroll

sikeres fogyás titka nem az 1-2 hetes divat diéták betartásáról szól, hanem bizony az életmódváltásról. A túlsúly kialakulásának több oka is lehet, ezek közül a leggyakoribb a helytelen étkezési szokások követése. a dietetikában rejlő erő az egyén életritmusára szabott életmód program. Egy olyan program kialakítása, mely tartható, akár egy egész életen át, anélkül, hogy éheznénk és sanyargatnánk magunkat. Ugyanis a visszahízás oka az eredetileg elhízást okozó életmódhoz való visszatérés.

Testtömeg-összetétel mérő készülékünk segítségével pontosabb képet kaphat teste belső, mérhető jellemzőiről:

BMI-index, testzsír százalék (teljes testre és testrészenként), folyadékháztartás (%), csonttömeg, izomtömeg testrészenként, az alapanyagcsere energiaigénye (BMR), zsigeri zsír szintje, ún. metabolikus életkor (becsült érték).

Mindezen értékeket figyelemmel kísérjük a dietetika és életmódtanácsadásaink, valamint életmód és testsúlykontroll programunk során.

A testtömeg-összetétel mérést nem javasoljuk állapotos kismamáknak, 5 évnél fiatalabb korú gyermekeknek és pacemaker-el élőknek a készülék technológiai kialakítása miatt (több frekvenciájú áramkibocsátás).

A megfelelő étrend kialakítására irányuló dietetika tanácsadás ettől függetlenül elérhető, teljes értékű és kifejezetten javasolt számukra.

Rólunk mondták
Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás
Jelentkezés
testúlycsökkentő életmód program

Milyen esetekben alkalmazható a dietetika?

 • A már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában
 • Több rizikófaktor esetén (magas vérnyomás, szív – és érrendszeri problémák, mozgásszegény vagy túlterhelt életmód, elhízás, stb.)
 • Olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint  összetett anyagcsere betegségekben (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar)
 • Mozaik étrend összeállítása
 • Egészséges fogyókúra, hízókúra kontrollált folyamata
 • Allergiás betegségek és ételintolerancia (liszt-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek (gyomor-bélrendszer) esetén
 • Sportolók speciális étrendjének kialakításában fókuszba állítva a hatékony teljesítményfokozást
 • Várandósság, szoptatási időszak idején
 • Rendszertelen, tápanyaghiányos étrendek, rossz táplálkozási szokások korrekciójában, a kiegyensúlyozott családi étrendi szokások meghonosításában
 • Laborvizsgálatok során a normálistól eltérő értékek esetén, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a metabolikus szindróma jellemzőire.
 • Egyéni táplálkozási tanácsadás életmódváltáshoz
Már itt is találkozhatott velünk

Mintaétrend kialakítása dietetikusunk segítségével

A tanácsadás során az okleveles dietetikus szakember figyelembe veszi az egyén szokásait, életritmusát, egészségi állapotát, kondícióját, testalkatát, nemét és életkorát. Szerencsére egyre nagyobb igény van hazánkban az egészségvédő, koplalás nélküli reform – étkezési tanácsadásra. Hiszen kaotikus állapotok uralkodnak a diéták világában és nehéz így hiteles, megbízható információhoz jutni.

Megfelelő háttérrel és szakmai tapasztalattal tudunk segíteni a hozzánk forduló pácienseinknek kiigazodni ezen a területen, és rálelni a megfelelő módszerre, amelynek segítségével elérhetik álmaik súlyát, alakját és helyes táplálkozással az egészséges életmód útjára léphetnek.

Természetesen lehetőség van mintaétrend kialakítására teljes receptúrával, amelyet dietetikusunk dolgoz ki az elsődleges dietetikai konzultációt követően, előzetesen ismerve és figyelembe véve a páciens életmódját, fizikai aktivitását, esetleges betegségét (diabétesz, inzulinrezisztencia, PCOS, anyagcsere-betegségek, keringési probléma, nyirokrendszer betegségei, krónikus gyulladások, ízületi panaszok, pajzsmirigyprobléma, illetve műtét utáni rehabilitáció), allergiáját, intoleranciáját, valamint egyéni céljait (pl. optimális testsúly elérése, sportolás, várandósság, szoptatási időszak stb.).

A mintaétrend arra szolgál, hogy egy részletesen kidolgozott (tápanyag és energiaértékek feltüntetésével) teljes étrendi javaslatot mutasson egy hét időtartamra napi ötszöri étkezés tekintetében azoknak, akik nem tudják, vagy nem biztosak abban, melyek azok az élelmiszerek, melyekre szervezetüknek feltétlenül szüksége van. A mintaétrend teljes értékű, változatos, jól tartható és mindenkinek személyre szabott.

Az eredmény: egy kiegyensúlyozott, tápanyagdús, vitaminokban, rostban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, egészséges, egyénre szabott táplálkozási rutinnal fenntartott életerős szervezet.

Dietetikai és életmódtanácsadás a betegségek elkerülésére, a jó egészség megőrzésére is kifejezetten hasznos tanácsokkal, információval szolgál azok számára, akiknek fontos a minőségi, adalékanyagoktól mentes táplálkozás, a jó kondíció, és a kiegyensúlyozott, hosszan tartó egészség.

bőr egészsége

Táplálkozási naplóval egy jobb minőségű életért

Az első konzultációt követően ajánlott 14 napos táplálkozási naplót vezetni, amit vendégeink rendelkezésére bocsátunk, és tájékoztatást adunk a napló kitöltésének pontos módjáról. Segítségével nyomon tudjuk követni az elfogyasztott ételek, italok sorát, annak mennyiségét, az étkezés ritmusát, a felhasznált alapanyagokat, az ételek elkészítési módját, az alkalmazott konyhatechnológiát.

A kontroll során zajlik a táplálkozási napló kiértékelése. A táplálkozási napló egy visszaigazolás, hogy jó úton halad-e a páciens az egészségesebb és minőségi táplálkozás irányába. Amennyiben nem, ez alapján fény derül az esetleges étrendi hibákra, a panaszt okozó élelmiszerekre, a feldolgozott ételek arányára, a felhasznált alapanyagok minőségére, a tápanyagarányra (hiányra és többletre), az elkészítés módjára, a nem tudatosan fogyasztott ételekre (nassolás), a menük esetleges egyhangúságára, a folyadékfogyasztás mennyiségére, fajtájára, napi eloszlására és minőségére.

A táplálkozási napló rendkívül informatív, és nagy segítség, motiváló erő a változtatás elindítására. A dietetikus javaslatai alapján korrigálni lehet az étrendet, ezáltal kiegyensúlyozottá és egészségessé tehető a táplálkozás, figyelembe véve a páciens életmódját, mozgási aktivitását, és esetlegesen fennálló betegségeit.

Fogyni kívánó pácienseinknek szintén hasznos segítség lehet a napló, amely ugyan nagy önfegyelmet kíván, ugyanakkor a mennyiségi bevitel mellett kiszűrhetők a helytelen étkezési szokások, vagy nem megfelelő élelmiszerek, minőségileg kifogásolható alapanyagok (ld. pl. sok adalék- és színezőanyag) is. Rögzíthető a kiindulási állapot (testtömeg, testmagasság, derék- és csípőbőség, BMI – index, folyadékeloszlás a szervezetben, csonttömeg érték stb.), a testmozgások típusa és az arra fordított idő, valamint az elért változások (nem gyakrabban, mint hetente). A jól vezetett táplálkozási napló tartalma alapján kiszűrhetők az egyén súlyfeleslegének kialakulására vezető stresszfaktorok is. Rávilágít pl. a kompenzáló nassolásra, a tartalmas családi vacsorák vagy egyéb összejövetelek során elfogyasztott mennyiségekre.

Hogyan zajlik a tanácsadás?

Az első konzultáció alkalmával kerül sor a táplálkozási anamnézis felvételére, a tápláltsági állapot mérésére (BMI számítás, testzsír mérés), diétás tanácsadásra, étrend és étrendi napló vezetés megbeszélésére.

A további alkalmak során értékeljük az előrehaladást, megbeszéljük a tapasztalatokat.

Továbbá szükséges, hogy a szakember lássa a páciens laboreredményeit, így a teljes vérképet szérum-lipid értékekkel, a vizeletvizsgálat, a tejcukor érzékenység vizsgálat, és a csontsűrűség, testösszetétel vizsgálat eredményeit.

A táplálkozásra vonatkozó információdömpingben kihívást jelent az eligazodás, külön ezért is szentelünk figyelmet a megbízható és kontrollált egyéni tanácsadásra, tájékoztatásra.

Egészségközpontunkban gyermekek és felnőttek részére egyaránt fontos szolgáltatásként működik a dietetikai és táplálkozási tanácsadás, amelyet más, Egészségközpontunkban elérhető szolgáltatásokkal is tudunk kombinálni fókuszáltan az adott probléma hatékony, komplex kezelésére.

A konzultáció szükséges esetben online, távkonzultáció keretében is elérhető. A lebonyolítás részleteit az időpontegyeztetést követően egyeztetjük Pácienseinkkel.

A kezelés egészségpénztárban elszámolható szolgáltatás.

Ár

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Munkatársunk

Köpeczi-Kertics Adrienn

Köpeczi-Kertics Adrienn

Dietetika, táplálkozási és életmód-tanácsadás
Köpeczi-Kertics Adrienn vagyok. Életemet az emberek segítésére tettem fel. Gyermekkorom óta foglalkoztat az emberi test működése és hogy táplálkozásunk miként befolyásolja életminőségünket. Hivatásomat tekintve okleveles dietetikus vagyok, diplomámat 2014-ben a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem. Két évet dolgoztam gyógyszerkutatás területén az Országos Onkológiai Intézetben, majd 2016-tól az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény dietetikusaként segítettem a bentlakók életét. Azóta egyéni terápiás dietetikusként várom a gyógyulni, változtatni vágyókat. Tanácsadásaim során megtanítom vendégeimet, hogy miként igazodjanak el az élelmiszerek kaotikus világában, hogy válogassanak az alapanyagok között. Hitvallásom, hogy minden ember egyedi és különleges, életmódjuk, életritmusuk is különböző, így az étrendnek ehhez igazodni kell. Az egyéni étrend kialakítása az első lépés, az életmódváltás felé.

Kapcsolódó kezeléseink

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás
Jelentkezés

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadásra

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.