Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

Gyorslinkek

A WHO becslése szerint a világon minden hetedik párnak problémát okoz a teherbe esés. Magyarországon körülbelül 120 ezer párt érint a meddőség, amely alatt azt értjük, ha egy év alatt sem következik be fogantatás rendszeres szexuális élet mellett, fogamzásgátló eszközök mellőzésével. A meddő párok esetének körülbelül 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségügyi problémájára vezethető vissza a fogantatás nehézsége, míg a 20 százalékuknál mindkettőjüknél fennáll egy olyan tényező, ami miatt nem történik meg a teherbe esés. Sok esetben egyáltalán nem lehet tudni, hogy mi pontosan a meddőség oka.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy miként érdemes felkészülni a babavárásra, most pedig a megtermékenyülés nehézségeinek okait járjuk körbe.

Az életmód is hátráltathatja a teherbe esést

Előfordul, hogy a női meddőség hátterében nem szervi vagy hormonális ok áll, hanem életmódbeli szokások csökkentik a teherbe esés esélyét. A táplálkozás, amit a babavárásról szóló cikkünkben már érintettünk befolyásolhatja a fogantatást, beleértve a szigorú, megszorító étrendeket (pl. vegetarianizmus) vagy a túlzott koffeinbevitelt, értelemszerűen a káros szenvedélyek, mint a dohányzás kifejezetten csökkenti a teherbe esés valószínűségét, növeli a vetélés kockázatát, és a magzat fejlődését is hátráltatja. A túlzásba vitt sportolás egyes kutatások szerint ovulációs problémákhoz vezethet, ha az rendszeres és megerőltető, illetve akár a mesterséges megtermékenyítés esélyeit is ronthatja. Sajnos az életkor előrehaladtával is romlik a teherbe esés valószínűségének esélye, körülbelül 32 éves kor felett egyre csökkenni kezd a nők fogamzóképessége, emellett a vetélés lehetősége is valószínűbb, mint a fiatalabb nők körében.

teherbe esés étrend

A férfiak termékenységét ugyanúgy befolyásolhatja az életmódjuk, mint a nőkét. Az egészségtelen táplálkozás (túl sok feldolgozott hús, alacsony C-vitaminszint, kevés cink), a túlzott koffeinfogyasztás, a dohányzás károsítja a spermát, míg a marihuána a férfi hormonrendszert zavarja össze. Szokták javasolni a férfiaknak, hogy ne vegyenek forró fürdőt, ne járjanak szaunába, illetve hordjanak lazább alsóneműket, ugyanis ez mind befolyásolhatja a sperma minőségét.

Az életmódváltásban, a terhességre való felkészülésben nagy segítséget nyújthat egy dietetikus szakember, aki speciális, de könnyen tartható étrendet állít össze akár a pár mindkét tagja számára, úgy, hogy az összes tápanyagot megkapja a szervezet, ami a fogantatáshoz és a magzat egészséges növekedéséhez szükséges.

A női meddőség hátterében sokszor betegség áll

A terméketlenséget az esetek körülbelül 35%-ában a nő nőgyógyászati betegsége, vagy endokrinológiai, esetleg más belgyógyászati betegség okozza.

Ösztrogén dominancia

Az ösztrogén és progeszteron, a két elsődleges női nemi hormon egyensúlyának felborulása, vagy az ösztrogén szint emelkedésével, vagy a progeszteron szint csökkenésével. Ez a hormonális zavar felboríthatja a női ciklust, illetve peteérés nélküli ciklusokat idézhet elő, ezáltal meghiúsul a megtermékenyülés. Számos kellemetlen tünet – menstruációs zavarok, fejfájás, depresszió, alacsony libidó, hajhullás, vizesedés – mellett meddőséget okozhat, illetve a vetélés kockázatát is növeli.

PCOS – policisztás ovárium szindróma

Túl sok férfi nemi hormon termelődik a szervezetben, ami zavart okoz a peteérésben, és ezáltal ciszták alakulnak ki a petefészekben. A betegség gyakran társul inzulinrezisztenciával, és elég szerteágazó tünetek árulkodhatnak a meglétéről: emelkedett inzulinszint a vérben, súlyproblémák, hízás, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, rendszertelen menstruáció, aknék, illetve a meddőség és a vetélés. A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, de előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás is szükséges. Emellett az inzulinrezisztencia kezelése érdekében megfelelő étrend (szénhidrátbevitel optimalizálása) és testmozgás is szükséges, így dietetikus szakember bevonása is indokolt lehet.

Magas prolaktin szint

Normál esetben a terhesség és a szoptatás alatt magasabb szintű prolaktin termeléséért a hipofízis felelős a szervezetben, és rendellenes túltermelése esetén megakadályozza a peteérést, így a teherbe esést is. Tünetei között szerepel a látásromlás, a libidócsökkenés, a tejszivárgás, és ez a típusú hormonális zavar a hipofízis jóindulatú daganatára is utalhat, amelyet gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton lehet gyógyítani. A magas prolaktin szintet gyakran okozza stressz (akárcsak a többi hormonzavart), szelíd gyógymódként a barátcserje gyógynövényt ajánlják az orvosok, amely olyan fitohormonokat tartalmaz, ami képes csökkenteni a prolaktin magas szintjét.

női meddőség betegségek

Endometriózis

A rejtélyes betegség világszerte minden 10. termékeny korban lévő nőt érint, pontos hátterét azonban még nem ismeri az orvostudomány. A betegségben szenvedő nők szervezetében méhnyálkahártya a méhen kívül is megtalálható, ezáltal fájdalmas menstruációt, gyulladásokat, cisztákat okoz. Gyakori, hogy a meddőség hátterében endometriózis áll, így az előbb felsorolt tünetek megléte esetén nagy valószínűséggel ez a betegség okozza a fogantatási nehézségeket. Műtéti illetve gyógyszeres úton kezelhető, illetve speciális étrend mellett a tünetek enyhíthetőek.

Mióma

A mióma egy sejtburjánzás, melynek kialakulása egyelőre nem ismert pontosan, de hormonális zavarokhoz lehet köze az orvostudomány szerint. A jóindulatú daganat menstruációs zavarokat, erős vérzést és rendszertelen ciklust okozhat, ami a megtermékenyülést is nehezítheti. A néhány milliméteres miómák ultrahanggal kimutathatóak, és nem minden esetben szokták eltávolítani, esetenként elég megfigyelés alatt tartani.

Pajzsmirigy túl- és alulműködés

A pajzsmirigy betegségei is felboríthatják a menstruációs ciklust, ami bizonyos esetekben meddőséget is okozhat. A szerv alulműködése mögött gyakran Hashimoto-betegség áll, ami egy autoimmun zavar, amely során folyamatosan károsodik a pajzsmirigy. A túlműködés ritkábban fordul elő, ez esetben a pajzsmirigy sejtek működését fokozó TSH receptorok ellen antitest termelődik, ami gyulladásokat, és egyéb kellemetlen tüneteket, többek között menstruációs zavarokat okoz.

Korai menopauza

Akkor beszélünk korai menopauzáról, ha 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció, és megszűnik a peteérés. A tünetek nagyon hasonlóak a valódi változókoréhoz: hőhullámok, elmaradó menstruáció, váratlan izzadás és arckipirulás, fokozott hajhullás, kiszáradt nyálkahártyák. A korai menopauza a nők szexuális életét is befolyásolja, mivel nem termelődik elég ösztrogénhormon, és ezáltal csökken a libidó, valamint a hüvelyszárazság is kellemetlenné teszi az együttléteket. A peteérés hiánya miatt a korai változókorban szenvedő nő teherbe esésének esélye sajnos nagyon kicsi.

A hormonális zavarok tünetei sok esetben mérsékelhetőek életmódbeli változtatásokkal (pl. étrend, mozgás), illetve szelíd gyógymódokkal is kezelhetők. Speciális étrend kialakításában a dietetikus segíthet, a talpreflexológia és a Hagyományos Kínai Orvoslás, illetve a homeopátiás szerek közreműködhetnek abban, hogy a probléma forrását megtalálják és megoldást nyújtsanak rá. Az egész szervezet hajszálérhálózatának optimális működését helyreállító BEMER-terápia is hozhat javulást.

meddoseg okai

Mi okozza a férfi terméketlenségét?

A terméketlen párok esetében férfiak kivizsgálása gyakran csak akkor kezdődik, amikor a nő vizsgálata során nem találnak olyan okot, ami a teherbe esés esélyét csökkentené. Pedig nagyjából ugyanakkora arányban találnak problémát a férfiak esetében, ami hátráltatja a fogantatást.

A sperma mennyiségének és minőségének problémái

Leggyakrabban hímivarsejt-képzési probléma áll a férfi meddőség hátterében. Ilyen az oligozoospermia, azaz a spermiumok számának csökkenése, az azoospermia, vagyis a spermiumok teljes hiánya, a teratozoospermia, ami a spermiumok alakjának megváltozását jelenti, valamint az asztenozoospermia, amikor a spermiumok mozgása gyenge.

Ezeknek a hátterében gyakran életmódbeli hátráltató tényezők, máskor pedig veleszületett betegségek állnak, mint például az Y-kromoszóma-mikrodeléció, ami annyit jelent, hogy egy szakaszon kiesnek az Y-kromoszómák. Az Ivemark-szindróma pedig a spermiumok mozgásképtelenségét okozza, és egy génhiba okozza, amely több szervben is zavarokat okozhat.

férfi meddőség

Hormonális zavarok

A férfiaknál is előfordulhatnak hormonális zavarok, például a férfiklimax, amely esetben csökken a tesztoszteronszint, így a termékenység is veszélybe kerül. A pajzsmirigy működésének zavarai nem csak a nők hormonrendszerét boríthatja fel, a férfiak esetében is okozhat terméketlenségi problémákat, amellett, hogy a szervezet energiaszintjének ellátását sem képes maradéktalanul ellátni. Okozhat hormonális problémát a gonorrhea nevű nemi betegség, valamint a TBC is. A férfihormon-termelésért a hipotalamusz és az agyalapi mirigy felelősek, így ha bármelyik megbetegedik, hormonális alapú terméketlenség jöhet létre.

A fent említett problémákra, a hormonegyensúly beállítására, egyes eredetű potenciazavar megszűntetésére  is alkalmazhatók a kiegészítő gyógymódok: az akupunktúra, a homeopátia valamint a talpreflexológia. A BEMER – kezelés pedig hozzájárul a szervezet, így az alhas mikrokeringésének javításához.

Veleszületett betegségek

Bizonyos veleszületett betegségek is okozhatnak terméketlenséget a férfiaknál, például a Sertoli cell only szindróma, ekkor hiányzik a herékből a csírasejtet termelő hám, és ez a betegség a férfi meddőségi esetek 6%-áért felelős. A Klinefelter-szindrómában szenvedő férfiak szervezetében eggyel több női kromoszóma van, azonban mesterséges megtermékenyítéssel létrejöhet a fogantatás. A Kriptorizmus, más néven rejtettheréjűség azt jelenti, hogy születéskor a here nem a herezacskóban, hanem a hasüregben található, így az optimálisnál magasabb hőmérsékletű környezetben van, ami terméketlenséghez vezet, akárcsak az a rendellenesség, amikor a herezacskó falában lévő vénák kitágulnak.

Öröklődő betegség a spermavezeték kétoldali hiánya, és az esetek kétharmadában cisztás fibrózis áll a háttérben. Mesterséges megtermékenyítéssel ez esetben is létrejöhet a fogantatás.

A kivizsgálás a férfiak esetében a sperma minőségének elemzésével kezdődik, de vérvizsgálatot is szoktak kérni a hormonproblémák vagy az esetleges fertőzések feltárására. Az esetek nagyjából felében azonban így sem derül fény arra, hogy mi okozza a férfi terméketlenségét. A meddő párok esetében előfordul, hogy semmilyen szervi elváltozást, betegséget nem találnak a háttérben sem a nő, sem a férfi szervezetében. Gyakran lelki okok vezetnek a terméketlenséghez, erről a következő cikkünkben fogunk írni.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.