Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

Gyorslinkek

A WHO becslése szerint a világon minden hetedik párnak problémát okoz a teherbe esés. Magyarországon körülbelül 120 ezer párt érint a meddőség, amely alatt azt értjük, ha egy év alatt sem következik be fogantatás rendszeres szexuális élet mellett, fogamzásgátló eszközök mellőzésével. A meddő párok esetének körülbelül 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségügyi problémájára vezethető vissza a fogantatás nehézsége, míg a 20 százalékuknál mindkettőjüknél fennáll egy olyan tényező, ami miatt nem történik meg a teherbe esés. Sok esetben egyáltalán nem lehet tudni, hogy mi pontosan a meddőség oka.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy miként érdemes felkészülni a babavárásra, most pedig a megtermékenyülés nehézségeinek okait járjuk körbe.

Az életmód is hátráltathatja a teherbe esést

Előfordul, hogy a női meddőség hátterében nem szervi vagy hormonális ok áll, hanem életmódbeli szokások csökkentik a teherbe esés esélyét. A táplálkozás, amit a babavárásról szóló cikkünkben már érintettünk befolyásolhatja a fogantatást, beleértve a szigorú, megszorító étrendeket (pl. vegetarianizmus) vagy a túlzott koffeinbevitelt, értelemszerűen a káros szenvedélyek, mint a dohányzás kifejezetten csökkenti a teherbe esés valószínűségét, növeli a vetélés kockázatát, és a magzat fejlődését is hátráltatja. A túlzásba vitt sportolás egyes kutatások szerint ovulációs problémákhoz vezethet, ha az rendszeres és megerőltető, illetve akár a mesterséges megtermékenyítés esélyeit is ronthatja. Sajnos az életkor előrehaladtával is romlik a teherbe esés valószínűségének esélye, körülbelül 32 éves kor felett egyre csökkenni kezd a nők fogamzóképessége, emellett a vetélés lehetősége is valószínűbb, mint a fiatalabb nők körében.

teherbe esés étrend

A férfiak termékenységét ugyanúgy befolyásolhatja az életmódjuk, mint a nőkét. Az egészségtelen táplálkozás (túl sok feldolgozott hús, alacsony C-vitaminszint, kevés cink), a túlzott koffeinfogyasztás, a dohányzás károsítja a spermát, míg a marihuána a férfi hormonrendszert zavarja össze. Szokták javasolni a férfiaknak, hogy ne vegyenek forró fürdőt, ne járjanak szaunába, illetve hordjanak lazább alsóneműket, ugyanis ez mind befolyásolhatja a sperma minőségét.

Az életmódváltásban, a terhességre való felkészülésben nagy segítséget nyújthat egy dietetikus szakember, aki speciális, de könnyen tartható étrendet állít össze akár a pár mindkét tagja számára, úgy, hogy az összes tápanyagot megkapja a szervezet, ami a fogantatáshoz és a magzat egészséges növekedéséhez szükséges.

A női meddőség hátterében sokszor betegség áll

A terméketlenséget az esetek körülbelül 35%-ában a nő nőgyógyászati betegsége, vagy endokrinológiai, esetleg más belgyógyászati betegség okozza.

Ösztrogén dominancia

Az ösztrogén és progeszteron, a két elsődleges női nemi hormon egyensúlyának felborulása, vagy az ösztrogén szint emelkedésével, vagy a progeszteron szint csökkenésével. Ez a hormonális zavar felboríthatja a női ciklust, illetve peteérés nélküli ciklusokat idézhet elő, ezáltal meghiúsul a megtermékenyülés. Számos kellemetlen tünet – menstruációs zavarok, fejfájás, depresszió, alacsony libidó, hajhullás, vizesedés – mellett meddőséget okozhat, illetve a vetélés kockázatát is növeli.

PCOS – policisztás ovárium szindróma

Túl sok férfi nemi hormon termelődik a szervezetben, ami zavart okoz a peteérésben, és ezáltal ciszták alakulnak ki a petefészekben. A betegség gyakran társul inzulinrezisztenciával, és elég szerteágazó tünetek árulkodhatnak a meglétéről: emelkedett inzulinszint a vérben, súlyproblémák, hízás, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, rendszertelen menstruáció, aknék, illetve a meddőség és a vetélés. A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, de előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás is szükséges. Emellett az inzulinrezisztencia kezelése érdekében megfelelő étrend (szénhidrátbevitel optimalizálása) és testmozgás is szükséges, így dietetikus szakember bevonása is indokolt lehet.

Magas prolaktin szint

Normál esetben a terhesség és a szoptatás alatt magasabb szintű prolaktin termeléséért a hipofízis felelős a szervezetben, és rendellenes túltermelése esetén megakadályozza a peteérést, így a teherbe esést is. Tünetei között szerepel a látásromlás, a libidócsökkenés, a tejszivárgás, és ez a típusú hormonális zavar a hipofízis jóindulatú daganatára is utalhat, amelyet gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton lehet gyógyítani. A magas prolaktin szintet gyakran okozza stressz (akárcsak a többi hormonzavart), szelíd gyógymódként a barátcserje gyógynövényt ajánlják az orvosok, amely olyan fitohormonokat tartalmaz, ami képes csökkenteni a prolaktin magas szintjét.

női meddőség betegségek

Endometriózis

A rejtélyes betegség világszerte minden 10. termékeny korban lévő nőt érint, pontos hátterét azonban még nem ismeri az orvostudomány. A betegségben szenvedő nők szervezetében méhnyálkahártya a méhen kívül is megtalálható, ezáltal fájdalmas menstruációt, gyulladásokat, cisztákat okoz. Gyakori, hogy a meddőség hátterében endometriózis áll, így az előbb felsorolt tünetek megléte esetén nagy valószínűséggel ez a betegség okozza a fogantatási nehézségeket. Műtéti illetve gyógyszeres úton kezelhető, illetve speciális étrend mellett a tünetek enyhíthetőek.

Mióma

A mióma egy sejtburjánzás, melynek kialakulása egyelőre nem ismert pontosan, de hormonális zavarokhoz lehet köze az orvostudomány szerint. A jóindulatú daganat menstruációs zavarokat, erős vérzést és rendszertelen ciklust okozhat, ami a megtermékenyülést is nehezítheti. A néhány milliméteres miómák ultrahanggal kimutathatóak, és nem minden esetben szokták eltávolítani, esetenként elég megfigyelés alatt tartani.

Pajzsmirigy túl- és alulműködés

A pajzsmirigy betegségei is felboríthatják a menstruációs ciklust, ami bizonyos esetekben meddőséget is okozhat. A szerv alulműködése mögött gyakran Hashimoto-betegség áll, ami egy autoimmun zavar, amely során folyamatosan károsodik a pajzsmirigy. A túlműködés ritkábban fordul elő, ez esetben a pajzsmirigy sejtek működését fokozó TSH receptorok ellen antitest termelődik, ami gyulladásokat, és egyéb kellemetlen tüneteket, többek között menstruációs zavarokat okoz.

Korai menopauza

Akkor beszélünk korai menopauzáról, ha 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció, és megszűnik a peteérés. A tünetek nagyon hasonlóak a valódi változókoréhoz: hőhullámok, elmaradó menstruáció, váratlan izzadás és arckipirulás, fokozott hajhullás, kiszáradt nyálkahártyák. A korai menopauza a nők szexuális életét is befolyásolja, mivel nem termelődik elég ösztrogénhormon, és ezáltal csökken a libidó, valamint a hüvelyszárazság is kellemetlenné teszi az együttléteket. A peteérés hiánya miatt a korai változókorban szenvedő nő teherbe esésének esélye sajnos nagyon kicsi.

A hormonális zavarok tünetei sok esetben mérsékelhetőek életmódbeli változtatásokkal (pl. étrend, mozgás), illetve szelíd gyógymódokkal is kezelhetők. Speciális étrend kialakításában a dietetikus segíthet, a talpreflexológia és a Hagyományos Kínai Orvoslás, illetve a homeopátiás szerek közreműködhetnek abban, hogy a probléma forrását megtalálják és megoldást nyújtsanak rá. Az egész szervezet hajszálérhálózatának optimális működését helyreállító BEMER-terápia is hozhat javulást.

meddoseg okai

Mi okozza a férfi terméketlenségét?

A terméketlen párok esetében férfiak kivizsgálása gyakran csak akkor kezdődik, amikor a nő vizsgálata során nem találnak olyan okot, ami a teherbe esés esélyét csökkentené. Pedig nagyjából ugyanakkora arányban találnak problémát a férfiak esetében, ami hátráltatja a fogantatást.

A sperma mennyiségének és minőségének problémái

Leggyakrabban hímivarsejt-képzési probléma áll a férfi meddőség hátterében. Ilyen az oligozoospermia, azaz a spermiumok számának csökkenése, az azoospermia, vagyis a spermiumok teljes hiánya, a teratozoospermia, ami a spermiumok alakjának megváltozását jelenti, valamint az asztenozoospermia, amikor a spermiumok mozgása gyenge.

Ezeknek a hátterében gyakran életmódbeli hátráltató tényezők, máskor pedig veleszületett betegségek állnak, mint például az Y-kromoszóma-mikrodeléció, ami annyit jelent, hogy egy szakaszon kiesnek az Y-kromoszómák. Az Ivemark-szindróma pedig a spermiumok mozgásképtelenségét okozza, és egy génhiba okozza, amely több szervben is zavarokat okozhat.

férfi meddőség

Hormonális zavarok

A férfiaknál is előfordulhatnak hormonális zavarok, például a férfiklimax, amely esetben csökken a tesztoszteronszint, így a termékenység is veszélybe kerül. A pajzsmirigy működésének zavarai nem csak a nők hormonrendszerét boríthatja fel, a férfiak esetében is okozhat terméketlenségi problémákat, amellett, hogy a szervezet energiaszintjének ellátását sem képes maradéktalanul ellátni. Okozhat hormonális problémát a gonorrhea nevű nemi betegség, valamint a TBC is. A férfihormon-termelésért a hipotalamusz és az agyalapi mirigy felelősek, így ha bármelyik megbetegedik, hormonális alapú terméketlenség jöhet létre.

A fent említett problémákra, a hormonegyensúly beállítására, egyes eredetű potenciazavar megszűntetésére  is alkalmazhatók a kiegészítő gyógymódok: az akupunktúra, a homeopátia valamint a talpreflexológia. A BEMER – kezelés pedig hozzájárul a szervezet, így az alhas mikrokeringésének javításához.

Veleszületett betegségek

Bizonyos veleszületett betegségek is okozhatnak terméketlenséget a férfiaknál, például a Sertoli cell only szindróma, ekkor hiányzik a herékből a csírasejtet termelő hám, és ez a betegség a férfi meddőségi esetek 6%-áért felelős. A Klinefelter-szindrómában szenvedő férfiak szervezetében eggyel több női kromoszóma van, azonban mesterséges megtermékenyítéssel létrejöhet a fogantatás. A Kriptorizmus, más néven rejtettheréjűség azt jelenti, hogy születéskor a here nem a herezacskóban, hanem a hasüregben található, így az optimálisnál magasabb hőmérsékletű környezetben van, ami terméketlenséghez vezet, akárcsak az a rendellenesség, amikor a herezacskó falában lévő vénák kitágulnak.

Öröklődő betegség a spermavezeték kétoldali hiánya, és az esetek kétharmadában cisztás fibrózis áll a háttérben. Mesterséges megtermékenyítéssel ez esetben is létrejöhet a fogantatás.

A kivizsgálás a férfiak esetében a sperma minőségének elemzésével kezdődik, de vérvizsgálatot is szoktak kérni a hormonproblémák vagy az esetleges fertőzések feltárására. Az esetek nagyjából felében azonban így sem derül fény arra, hogy mi okozza a férfi terméketlenségét. A meddő párok esetében előfordul, hogy semmilyen szervi elváltozást, betegséget nem találnak a háttérben sem a nő, sem a férfi szervezetében. Gyakran lelki okok vezetnek a terméketlenséghez, erről a következő cikkünkben fogunk írni.

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti gyógyító hangtálakkal, gongokkal és egyéb egzotikus hangszerekkel
A tibeti hangtál terápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Amikor nem érkezik a baba – a női és a férfi meddőség háttere

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés