A pajzsmirigy-rendellenesség is népbetegség

Gyorslinkek

Magyarországon a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy-rendellenesség, az érintettek legalább 75 százaléka nő. Ennek a magas számnak a fő oka a szervezet jódhiánya; hazánkban a termőföld jódban szegény, így táplálékaink sem rendelkeznek a megfelelő mennyiséggel. Azonban nem árt óvatosan bánni a jódpótlással, hiszen a visszájára is fordulhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle: autoimmun betegséget, pajzsmirigy-gyulladást, spontán vetélést és akár a szerv túlműködését is okozhatja. Ezért minden esetben a tünetek és vizsgálati eredmények pontos összevetésével lehet meghatározni a problémát.

Hányféle tünetet okozhat a pajzsmirigy zavara?

Jóval többet, mint gondolnánk. Alapvetően a szerv kétféle rendellenességét különböztetjük meg: a pajzsmirigy-alulműködést és a pajzsmirigy-túlműködést. Mivel a pajzsmirigy fő feladata két hormon, a tiroxin és a trijód-tironin termelése, a rendellenes működés rendkívül szerteágazó tüneteket és egészségügyi problémákat generálhat. Az említett hormonokat a szervezetben jelenlévő jódból és fehérjékből állítjuk elő, így ha nem elégséges a bevitt jód mennyisége, az a pajzsmirigy működésére is hatással lesz.

Ha felmerül akár az alulműködés, akár a túlműködés gyanúja, néhány vizsgálattal (labordiagnosztika: specilális vérvizsgálat, nyaki ultrahang, ezek mellett a biorezonanciás felmérés is utalhat az egyensúlyzavarra) könnyen kideríthető, hogy valóban ez a probléma áll-e a háttérben. Azért is fontos minél előbb utánajárni a tüneteknek, mert a hormonrendszer működése kihatással lehet az immunrendszerünkre és az idegrendszerünkre is, a pajzsmirigy betegsége így további, komplex problémákat is okozhat a szervezetben.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ezt a rendellenességet a legtöbb esetben jódhiány okozza, de előfordulhat az is, hogy az agyalapi mirigy nem termel elegendő TSH hormont, és emiatt a pajzsmirigy sem termeli a saját hormonjait; emellett autoimmun betegség is okozhat pajzsmirigy-alulműködést. A tünetek nem feltétlenül jellegzetesek: romló teljesítőképesség, fáradékonyság, levertség, fokozott hidegérzékelés, székrekedés, hajhullás, hangulatingadozás, súlygyarapodás jelenhet meg. A pajzsmirigy megnagyobbodása nem minden esetben jellemző, így ha a fenti tünetek közül többet, hosszabb ideig tapasztalunk, érdemes kivizsgálást kérni. Idősebb nőknél gyakran összekeverik a tüneteket időskori problémákkal, így előfordul, hogy rejtve marad a betegség. Kezelés hiányában megemelkedhet a koleszterinszint, érelmeszesedés, meddőség vagy depresszió alakulhat ki, sokszor az is megesik, hogy ezen betegségek feltárásakor derül fény a pajzsmirigy rendellenes működésére.

pajzsmirigy problémák

Pajzsmirigy-túlműködés

Ebben az esetben a szerv a szükségesnél több hormont kezd termelni, ami a pajzsmirigy megnagyobbodásához (struma), illetve további tünetek megjelenéséhez vezethet. Fokozódhat az anyagcsere, légzészavar, aritmiás szívműködés, kipirult arcbőr, kidülledő szemek és gyors hangulatváltozások is utalhatnak arra, hogy a szerv nem megfelelően működik.

A kiváltó ok lehet akár vírusos megbetegedés vagy autoimmun betegség, és a túlműködésben szenvedő emberek legalább kétharmada nő.

“Mit ehetek pajzsmirigyprobléma mellett?”

A pajzsmirigy rendellenességgel küzdő betegek speciális étrendet igényelnek a panaszok enyhítése céljából. Az életmódváltás segíthet abban, hogy az alkalmazott kezelések hatékonyabbak legyenek, fontos, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, a szervezet ellenálló legyen. Egy ilyen, nehéz időszakban egy dietetikus jó támasz lehet, a szakember pontosan tudja, hogy akár alulműködés, akár túlműködés áll fenn, milyen étrendre van szüksége a betegnek.

Alapjaiban elmondható, hogy érdemes kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek emésztése sok energiát igényel, hiszen ilyenkor a szervezet lehet, hogy pont a gyógyulni kívánó szervtől (jelen esetben a pajzsmirigytől) fogja elvenni az energiákat. Kerüljük a tejtermékeket, a fehérje és szénhidrát egyidejű fogyasztását. Egyes ízfokozók (például a glutamát) hajlamos felborítani a hormonrendszer működését, ezt egészséges emberek számára is kerülendőnek ítéljük, azonban pajzsmirigy-betegségben szenvedők figyeljenek arra, hogy ne egyenek olyan ételízesítőket, felvágottakat, egyéb késztermékeket, amelyek ezt az ízfokozót tartalmazzák.

A túlzott cukor és gyorsan felszívódó szénhidrát is kerülendő, ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a sejtek inzulinérzékenysége nem működik megfelelően (inzulinrezisztencia kialakulását idézheti elő), sajnos egyéb megbetegedésekre is fogékonyabbá válhat a túlterhelt, és alapvetően energiahiányos szervezet.

pajzsmirigy étrend

Javítható az életminőség pajzsmirigy-rendellenesség mellett!

Mivel mind az alul-, mind a túlműködés esetén nagyon kellemetlen tünetek tapasztalhatóak, amelyek bizony meg tudják keseríteni a beteg életét. Az életminőség gyakran tartósan nem javul a gyógyszeres kezelésekkel sem. A gyógyszerek szedése mellett, szelíd, alternatív terápiákkal is javítható az életminőség, ezek nem terhelik a szervezetet, optimalizálják a szervezetben lejátszódó folyamatokat, ellenállóvá, alapjaiban egészségesebbé teszik a pácienst. A talpreflexológia, a fülakupunktúra és a homeopátia terén sikereket lehet elérni a betegség tüneteinek visszaszorításában, a homeopata orvos személyre szabottan állítja össze a homeopátiás készítményeket, és a kezelési tervet. Az akupunktúrával és a talpreflexológiával közvetlenül a pajzsmirigyre lehet hatni, biztosítva a szerv megfelelő vérellátását, működésének stabilizálását. Az előbbi kezelések mellett a hangtál terápia (nyaki területekre fókuszálva) rezgéseivel segíti a terület működésének kiegyensúlyozását, illetve a tünetek mérséklésében, valamint a pajzsmirigy-rendellenességek testi tünetei hátterében meghúzódó lelki folyamatokra való hatásgyakorlással egyéb nyugtató, lelki harmonizáló terápiák is sikeresek, mint például az Access Bars. A krónikus stressz, a túlfeszített idegállapot a pajzsmirigy működésére is képes negatív hatást gyakorolni a kortizol szint befolyásolásával. A BEMER-terápia kiegészítő terápiaként előtérbe helyezi a kiserekre, a vázizomzatra,az immunrendszerre, a fáradékonyság kezelésére, azaz az életminőségre gyakorolt hatásokat. Továbbá a Bemer igen hasznos kiegészítő lehetőséget kínál az autoimmun gyulladás okozta károsodások mérséklésére (másodlagos prevenció).

Gyermekeknél is alkalmazhatóak ezek a kezelések, nagyon jól reagálnak bármely alternatív, kiegészítő gyógymódra.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A pajzsmirigy-rendellenesség is népbetegség

A pajzsmirigy-rendellenesség is népbetegség

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.