A pajzsmirigy-rendellenesség is népbetegség

Gyorslinkek

Magyarországon a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy-rendellenesség, az érintettek legalább 75 százaléka nő. Ennek a magas számnak a fő oka a szervezet jódhiánya; hazánkban a termőföld jódban szegény, így táplálékaink sem rendelkeznek a megfelelő mennyiséggel. Azonban nem árt óvatosan bánni a jódpótlással, hiszen a visszájára is fordulhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle: autoimmun betegséget, pajzsmirigy-gyulladást, spontán vetélést és akár a szerv túlműködését is okozhatja. Ezért minden esetben a tünetek és vizsgálati eredmények pontos összevetésével lehet meghatározni a problémát.

Hányféle tünetet okozhat a pajzsmirigy zavara?

Jóval többet, mint gondolnánk. Alapvetően a szerv kétféle rendellenességét különböztetjük meg: a pajzsmirigy-alulműködést és a pajzsmirigy-túlműködést. Mivel a pajzsmirigy fő feladata két hormon, a tiroxin és a trijód-tironin termelése, a rendellenes működés rendkívül szerteágazó tüneteket és egészségügyi problémákat generálhat. Az említett hormonokat a szervezetben jelenlévő jódból és fehérjékből állítjuk elő, így ha nem elégséges a bevitt jód mennyisége, az a pajzsmirigy működésére is hatással lesz.

Ha felmerül akár az alulműködés, akár a túlműködés gyanúja, néhány vizsgálattal (labordiagnosztika: specilális vérvizsgálat, nyaki ultrahang, ezek mellett a biorezonanciás felmérés is utalhat az egyensúlyzavarra) könnyen kideríthető, hogy valóban ez a probléma áll-e a háttérben. Azért is fontos minél előbb utánajárni a tüneteknek, mert a hormonrendszer működése kihatással lehet az immunrendszerünkre és az idegrendszerünkre is, a pajzsmirigy betegsége így további, komplex problémákat is okozhat a szervezetben.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ezt a rendellenességet a legtöbb esetben jódhiány okozza, de előfordulhat az is, hogy az agyalapi mirigy nem termel elegendő TSH hormont, és emiatt a pajzsmirigy sem termeli a saját hormonjait; emellett autoimmun betegség is okozhat pajzsmirigy-alulműködést. A tünetek nem feltétlenül jellegzetesek: romló teljesítőképesség, fáradékonyság, levertség, fokozott hidegérzékelés, székrekedés, hajhullás, hangulatingadozás, súlygyarapodás jelenhet meg. A pajzsmirigy megnagyobbodása nem minden esetben jellemző, így ha a fenti tünetek közül többet, hosszabb ideig tapasztalunk, érdemes kivizsgálást kérni. Idősebb nőknél gyakran összekeverik a tüneteket időskori problémákkal, így előfordul, hogy rejtve marad a betegség. Kezelés hiányában megemelkedhet a koleszterinszint, érelmeszesedés, meddőség vagy depresszió alakulhat ki, sokszor az is megesik, hogy ezen betegségek feltárásakor derül fény a pajzsmirigy rendellenes működésére.

pajzsmirigy problémák

Pajzsmirigy-túlműködés

Ebben az esetben a szerv a szükségesnél több hormont kezd termelni, ami a pajzsmirigy megnagyobbodásához (struma), illetve további tünetek megjelenéséhez vezethet. Fokozódhat az anyagcsere, légzészavar, aritmiás szívműködés, kipirult arcbőr, kidülledő szemek és gyors hangulatváltozások is utalhatnak arra, hogy a szerv nem megfelelően működik.

A kiváltó ok lehet akár vírusos megbetegedés vagy autoimmun betegség, és a túlműködésben szenvedő emberek legalább kétharmada nő.

“Mit ehetek pajzsmirigyprobléma mellett?”

A pajzsmirigy rendellenességgel küzdő betegek speciális étrendet igényelnek a panaszok enyhítése céljából. Az életmódváltás segíthet abban, hogy az alkalmazott kezelések hatékonyabbak legyenek, fontos, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, a szervezet ellenálló legyen. Egy ilyen, nehéz időszakban egy dietetikus jó támasz lehet, a szakember pontosan tudja, hogy akár alulműködés, akár túlműködés áll fenn, milyen étrendre van szüksége a betegnek.

Alapjaiban elmondható, hogy érdemes kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek emésztése sok energiát igényel, hiszen ilyenkor a szervezet lehet, hogy pont a gyógyulni kívánó szervtől (jelen esetben a pajzsmirigytől) fogja elvenni az energiákat. Kerüljük a tejtermékeket, a fehérje és szénhidrát egyidejű fogyasztását. Egyes ízfokozók (például a glutamát) hajlamos felborítani a hormonrendszer működését, ezt egészséges emberek számára is kerülendőnek ítéljük, azonban pajzsmirigy-betegségben szenvedők figyeljenek arra, hogy ne egyenek olyan ételízesítőket, felvágottakat, egyéb késztermékeket, amelyek ezt az ízfokozót tartalmazzák.

A túlzott cukor és gyorsan felszívódó szénhidrát is kerülendő, ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a sejtek inzulinérzékenysége nem működik megfelelően (inzulinrezisztencia kialakulását idézheti elő), sajnos egyéb megbetegedésekre is fogékonyabbá válhat a túlterhelt, és alapvetően energiahiányos szervezet.

pajzsmirigy étrend

Javítható az életminőség pajzsmirigy-rendellenesség mellett!

Mivel mind az alul-, mind a túlműködés esetén nagyon kellemetlen tünetek tapasztalhatóak, amelyek bizony meg tudják keseríteni a beteg életét. Az életminőség gyakran tartósan nem javul a gyógyszeres kezelésekkel sem. A gyógyszerek szedése mellett, szelíd, alternatív terápiákkal is javítható az életminőség, ezek nem terhelik a szervezetet, optimalizálják a szervezetben lejátszódó folyamatokat, ellenállóvá, alapjaiban egészségesebbé teszik a pácienst. A talpreflexológia, a fülakupunktúra és a homeopátia terén sikereket lehet elérni a betegség tüneteinek visszaszorításában, a homeopata orvos személyre szabottan állítja össze a homeopátiás készítményeket, és a kezelési tervet. Az akupunktúrával és a talpreflexológiával közvetlenül a pajzsmirigyre lehet hatni, biztosítva a szerv megfelelő vérellátását, működésének stabilizálását. Az előbbi kezelések mellett a hangtál terápia (nyaki területekre fókuszálva) rezgéseivel segíti a terület működésének kiegyensúlyozását, illetve a tünetek mérséklésében, valamint a pajzsmirigy-rendellenességek testi tünetei hátterében meghúzódó lelki folyamatokra való hatásgyakorlással egyéb nyugtató, lelki harmonizáló terápiák is sikeresek, mint például az Access Bars. A krónikus stressz, a túlfeszített idegállapot a pajzsmirigy működésére is képes negatív hatást gyakorolni a kortizol szint befolyásolásával. A BEMER-terápia kiegészítő terápiaként előtérbe helyezi a kiserekre, a vázizomzatra,az immunrendszerre, a fáradékonyság kezelésére, azaz az életminőségre gyakorolt hatásokat. Továbbá a Bemer igen hasznos kiegészítő lehetőséget kínál az autoimmun gyulladás okozta károsodások mérséklésére (másodlagos prevenció).

Gyermekeknél is alkalmazhatóak ezek a kezelések, nagyon jól reagálnak bármely alternatív, kiegészítő gyógymódra.

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Talpreflexológia

Reflexzóna terápia
A talpreflexológia a talpon lévő reflexzónákon keresztül hat a szervezetre, az adott zóna ingerlésével hatással vagyunk a hozzá kapcsolódó szervekre és szervrendszerekre. Hatására felgyorsul a vérkeringés a nyirokkeringés, gyorsul az anyagcsere, javul a sejtek tápanyag és oxigén ellátottsága.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti gyógyító hangtálakkal, gongokkal és egyéb egzotikus hangszerekkel
A tibeti hangtál terápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A pajzsmirigy-rendellenesség is népbetegség

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés