A túlsúlyos gyermekek 80%-a felnőttként is túlsúlyos lesz

Gyorslinkek

A gyermekkori túlsúly komplex probléma, amely esetében különösen igaz, hogy célszerű holisztikus szemléletmóddal közelíteni felé. Számos tényező akár közös együttállása is felelős lehet a gyermek elhízásáért: a genetika ezek közül csak egy faktor, ráadásul jelenleg még nem bizonyított, hogy a gyermekkori túlsúlyért mely gének felelősek. A családok mozgásszegény életmódja, a túlzott kalóriabevitel, különböző hormonális zavarok, sőt, lelki okok is meghúzódhatnak az elhízás mögött, így akkor tesszük a legjobbat, ha szakember segítségét kérjük, ha gyermekünknél is fennáll a probléma.

Dr. Szabó András, a SOTE II.sz. gyermekklinika orvosa elmondta, hogy éppen az előbb említett okok, a probléma komplexitása miatt hozták létre a klinikán az obezitás centrumot, ahol különböző szakemberek dolgoznak összehangoltan: orvosok, pszichológusok, tárplálkozásszakértők, dietetikusok. Egy átfogó kivzsgálás során megállapítják, hogy van-e bármilyen betegség a háttérben, illetve foglalkoznak az esetleges pszichés tényezőkkel is.
Ezt a holisztikus megközelítést alkalmazzuk mi is a Rofé Egészségközpontban, egészségügyi állapotfelméréssel kezdve, majd a megfelelő szakemberek bevonásával (dietetikus, talpreflexológus, stb.) folytatjuk a kezelést és tanácsadást.

Az igazgató szerint azért is nagyon súlyos kérdés ez, mert az elhízott gyermekek 80%-a felnőttként is elhízott lesz, hiszen a minták, amelyek gyerekkorban beépülnek, nagyon nehezen vetkőzhetőek le.

A családi minta nem megfelelő

Az ember minél fiatalabb, annál fogékonyabb a környezetében látottakra, így a család szokásaira is. Nem véletlen, hogy azok, akik egészséges életmódot folytató családban nőttek fel, azaz tápláló, egészséges ételeket fogyasztottak és mellette rendszeresen mozogtak, felnőttként is könnyebben tartják meg ezeket a szokásokat. A túlsúlyos gyerekből gyakran túlsúlyos felnőtt válik (amennyiben a plusz kilókat a nem megfelelő táplálkozás okozza), tehát rengeteg szenvedéstől, sikertelen fogyókúrától, önbizalomhiánytól kímélhetjük meg gyermekünket, ha következetesen példát mutatunk és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk számára.

gyermekkori elhízás

Lelki okok és evészavar

A gyermek- és felnőttkori evészavarok kulcsát legtöbbször az egyén korai éveiben kell keresni; az anorexia és a bulimia mellett a mértéktelen evészavar is olyan mentális betegség, amelynek lelki okai vannak. Amikor valaki mértéktelen evészavarban (BED szindrómában) szenved, az esetek kb. 70%-ában pszichológiai kezelésre szorul, ez ugyanis többnyire kompenzációs viselkedés, egyfajta lelki segélykiáltás.

A gyereknevelés iszonyú komplex feladat, könnyű – akár akaratlanul is – sérüléseket okozni a lelkükben, amelyeket lehet, hogy épp evéssel fog kompenzálni. A feltétel nélküli szeretet hiánya gyakori azoknál a gyerekeknél, akik hajlamosak a túlevésre, ők azt az űrt próbálják étellel betölteni, amit szülői szeretet formájában nem kaptak meg, mert például nem teljesített bizonyos elvárásokat a gyermek. A túlzott elvárások, szabályok betartásának megkövetelése azért sem célravezető, mert a kisgyermek ahhoz szokik hozzá, hogy nem a saját igényeire figyel, hanem mások által megszabott követelményeknek felel meg. Ha ezt az étkezésre vetítjük: nem akkor fog enni, amikor a teste igényli, hanem amikor azt mondják neki, vagy amikor olyan külső inger éri, amely evésre készteti.

elhízott gyerek

Háttérben meghúzódó egészségügyi probléma

A gyermekkori túlsúly indikátora is lehet egy fennálló betegségnek, tehát ha gyermekünk egészséges életmódot folytat, megfelelően táplálkozik, és nincs kalóriatöbblete, akkor fel kell tárni, hogy a hormonháztartásában nincsenek-e problémák, esetleg nem áll-e fenn inzulinrezisztencia, illetve hogy a pajzsmirigy megfelelően működik-e, mert ezek a betegségek gyakran okoznak elhízást, és a gyerek hiába küzd, képtelen megszabadulni a felesleges kilóktól. Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a testsúly gyarapodását, úgy mint kortikoszteroidok, a triciklikus antidepresszánsok, az antikonvulzív szerek illetve az inzulin és a hormonok.

Hogyan segítsek a gyermekemnek?

Elsősorban azzal segíthetünk, ha megmutatjuk neki, hogy az egészséges táplálkozás és a testmozgás élvezetes dolgok. Ne érezze úgy, hogy az életmódváltás, a kiegyensúlyozott étkezés és a sport büntetés a számára. Mindenképpen tartsunk vele ezen az úton, és tegyük ízletessé és élvezhetővé az egészséges alapanyagokat, illetve a mozgás se egy sanyargató testgyakorlat legyen a gyermek életében. Ne kényszerítsük, de következetesen szoktassuk a megfelelő életmódra.

túlysúlyos gyerek

Ha a szülő tanácstalan a gyermeke táplálkozását illetően, egy dietetikus szakember is tud segíteni abban, hogy a gyerek vagy akár az egész család étrendjét összeállítsa, illetve bizonyos szelíd terápiák (például a lézeres fülakupuntúratalpreflexológia és homeopátia) növelik az életmódváltás sikerességének esélyeit, mivel segítik az emésztést, és a lelki blokkokat is oldják.

Merjünk segítséget kérni, amennyiben úgy érezzük, az életmódváltás nem oldja meg a problémát! Ahogy azt már hangsúlyoztuk, a gyermekkori túlsúly nem feltétlenül egyetlen kiváltó tényezőtől alakul ki, ezért fontos, hogy az okokat feltárjuk, és folyamatos nyomonkövetés mellett az egészségügyi kockázatokkal szakemberek foglalkozzanak, egymással összehangolva.

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Gyerekeknek – Orvosi homeopátia

Orvosi homeopátia gyerekeknek
A gyermekek nagyon jól reagálnak a homeopátiás terápiára, amely egyéb kezelési módok, illetve egy az adott betegség kezeléséhez feltétlenül szükséges gyógyszeres terápia mellett is biztonságos és hatásos.

Gyerekeknek – BEMER-terápia

BEMER-terápia gyerekeknek
A BEMER speciális elektromágnes jel és fényterápia, erősíti az immunrendszert, amely ez által képes leküzdeni a betegségeket, illetve védekezik a fertőzésekkel szemben. Önállóan és terápiás eljárások részeként is egyaránt alkalmazható, egyúttal bizonyítottan mentes minden mellékhatástól.

Gyerekeknek – Komplex Access Bars

Komplex Access Bars gyerekeknek
A kezelés segít feloldani a nagyon mély mentális blokkokat, lelki traumákat, valamint negatív attitűdöket, amelyek gátolják képességeink kiteljesedését. Nagymértékben támogatja a helyes önértékelést. Kiválóan alkalmazható gyermekeknél kreativitásuk kiteljesedésének elősegítésére, tehetségük kibontakoztatására.

Gyerekeknek – Talpreflexológia

Gyerekeknek – Talpreflexológiára
A reflexpontokra kifejtett jótékony masszírozás nem fájdalmas, nincs mellékhatása. Különösen hatékony terápia az immunrendszer erősítésében.

Gyerekeknek – Dietetika és táplálkozási tanácsadás

Dietetika gyermekeknek
A táplálkozásra vonatkozó információdömpingben kihívást jelent az eligazodás, külön ezért is helyezünk hangsúlyt a megbízható és kontrollált egyéni tanácsadásra és tájékoztatásra.

Gyerekeknek – Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti hangtálas relaxáció gyerekeknek
A hangtálak rezgése fizikai és mentális síkon egyaránt ellazultsághoz vezet, az agy alfa hullámaira hat, ami lehetővé teszi, hogy testünk öngyógyító mechanizmusai működésbe lépjenek.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A túlsúlyos gyermekek 80%-a felnőttként is túlsúlyos lesz

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés