A túlsúlyos gyermekek 80%-a felnőttként is túlsúlyos lesz

Gyorslinkek

A gyermekkori túlsúly komplex probléma, amely esetében különösen igaz, hogy célszerű holisztikus szemléletmóddal közelíteni felé. Számos tényező akár közös együttállása is felelős lehet a gyermek elhízásáért: a genetika ezek közül csak egy faktor, ráadásul jelenleg még nem bizonyított, hogy a gyermekkori túlsúlyért mely gének felelősek. A családok mozgásszegény életmódja, a túlzott kalóriabevitel, különböző hormonális zavarok, sőt, lelki okok is meghúzódhatnak az elhízás mögött, így akkor tesszük a legjobbat, ha szakember segítségét kérjük, ha gyermekünknél is fennáll a probléma.

Dr. Szabó András, a SOTE II.sz. gyermekklinika orvosa elmondta, hogy éppen az előbb említett okok, a probléma komplexitása miatt hozták létre a klinikán az obezitás centrumot, ahol különböző szakemberek dolgoznak összehangoltan: orvosok, pszichológusok, tárplálkozásszakértők, dietetikusok. Egy átfogó kivzsgálás során megállapítják, hogy van-e bármilyen betegség a háttérben, illetve foglalkoznak az esetleges pszichés tényezőkkel is.
Ezt a holisztikus megközelítést alkalmazzuk mi is a Rofé Egészségközpontban, egészségügyi állapotfelméréssel kezdve, majd a megfelelő szakemberek bevonásával (dietetikus, talpreflexológus, stb.) folytatjuk a kezelést és tanácsadást.

Az igazgató szerint azért is nagyon súlyos kérdés ez, mert az elhízott gyermekek 80%-a felnőttként is elhízott lesz, hiszen a minták, amelyek gyerekkorban beépülnek, nagyon nehezen vetkőzhetőek le.

A családi minta nem megfelelő

Az ember minél fiatalabb, annál fogékonyabb a környezetében látottakra, így a család szokásaira is. Nem véletlen, hogy azok, akik egészséges életmódot folytató családban nőttek fel, azaz tápláló, egészséges ételeket fogyasztottak és mellette rendszeresen mozogtak, felnőttként is könnyebben tartják meg ezeket a szokásokat. A túlsúlyos gyerekből gyakran túlsúlyos felnőtt válik (amennyiben a plusz kilókat a nem megfelelő táplálkozás okozza), tehát rengeteg szenvedéstől, sikertelen fogyókúrától, önbizalomhiánytól kímélhetjük meg gyermekünket, ha következetesen példát mutatunk és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk számára.

gyermekkori elhízás

Lelki okok és evészavar

A gyermek- és felnőttkori evészavarok kulcsát legtöbbször az egyén korai éveiben kell keresni; az anorexia és a bulimia mellett a mértéktelen evészavar is olyan mentális betegség, amelynek lelki okai vannak. Amikor valaki mértéktelen evészavarban (BED szindrómában) szenved, az esetek kb. 70%-ában pszichológiai kezelésre szorul, ez ugyanis többnyire kompenzációs viselkedés, egyfajta lelki segélykiáltás.

A gyereknevelés iszonyú komplex feladat, könnyű – akár akaratlanul is – sérüléseket okozni a lelkükben, amelyeket lehet, hogy épp evéssel fog kompenzálni. A feltétel nélküli szeretet hiánya gyakori azoknál a gyerekeknél, akik hajlamosak a túlevésre, ők azt az űrt próbálják étellel betölteni, amit szülői szeretet formájában nem kaptak meg, mert például nem teljesített bizonyos elvárásokat a gyermek. A túlzott elvárások, szabályok betartásának megkövetelése azért sem célravezető, mert a kisgyermek ahhoz szokik hozzá, hogy nem a saját igényeire figyel, hanem mások által megszabott követelményeknek felel meg. Ha ezt az étkezésre vetítjük: nem akkor fog enni, amikor a teste igényli, hanem amikor azt mondják neki, vagy amikor olyan külső inger éri, amely evésre készteti.

elhízott gyerek

Háttérben meghúzódó egészségügyi probléma

A gyermekkori túlsúly indikátora is lehet egy fennálló betegségnek, tehát ha gyermekünk egészséges életmódot folytat, megfelelően táplálkozik, és nincs kalóriatöbblete, akkor fel kell tárni, hogy a hormonháztartásában nincsenek-e problémák, esetleg nem áll-e fenn inzulinrezisztencia, illetve hogy a pajzsmirigy megfelelően működik-e, mert ezek a betegségek gyakran okoznak elhízást, és a gyerek hiába küzd, képtelen megszabadulni a felesleges kilóktól. Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a testsúly gyarapodását, úgy mint kortikoszteroidok, a triciklikus antidepresszánsok, az antikonvulzív szerek illetve az inzulin és a hormonok.

Hogyan segítsek a gyermekemnek?

Elsősorban azzal segíthetünk, ha megmutatjuk neki, hogy az egészséges táplálkozás és a testmozgás élvezetes dolgok. Ne érezze úgy, hogy az életmódváltás, a kiegyensúlyozott étkezés és a sport büntetés a számára. Mindenképpen tartsunk vele ezen az úton, és tegyük ízletessé és élvezhetővé az egészséges alapanyagokat, illetve a mozgás se egy sanyargató testgyakorlat legyen a gyermek életében. Ne kényszerítsük, de következetesen szoktassuk a megfelelő életmódra.

túlysúlyos gyerek

Ha a szülő tanácstalan a gyermeke táplálkozását illetően, egy dietetikus szakember is tud segíteni abban, hogy a gyerek vagy akár az egész család étrendjét összeállítsa, illetve bizonyos szelíd terápiák (például a lézeres fülakupuntúratalpreflexológia és homeopátia) növelik az életmódváltás sikerességének esélyeit, mivel segítik az emésztést, és a lelki blokkokat is oldják.

Merjünk segítséget kérni, amennyiben úgy érezzük, az életmódváltás nem oldja meg a problémát! Ahogy azt már hangsúlyoztuk, a gyermekkori túlsúly nem feltétlenül egyetlen kiváltó tényezőtől alakul ki, ezért fontos, hogy az okokat feltárjuk, és folyamatos nyomonkövetés mellett az egészségügyi kockázatokkal szakemberek foglalkozzanak, egymással összehangolva.

Jelentkezés

Rólunk mondták

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A túlsúlyos gyermekek 80%-a felnőttként is túlsúlyos lesz

A túlsúlyos gyermekek 80%-a felnőttként is túlsúlyos lesz

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.