A változókor az élet velejárója, a tünetekbe nem muszáj beletörődni

Gyorslinkek

A premenopauza, vagyis az utolsó menstruációt megelőző időszak a nők legnagyobb részénél a negyvenes éveik közepén indul, de előre nem lehet megjósolni a kezdetét. A tünetek azonban könnyen felismerhetőek, hiszen a hormonális változások – a sárgatest-hormon (progeszteron) szintjének csökkenése – miatt elég korán kialakulhatnak vérzészavarok. Ennek a folyamatnak a kezdetét már változókornak nevezzük (más néven klimax vagy premenopauza), maga a menopauza pedig az az időpont, amikor a havi vérzés teljesen abbamarad.

Honnan lehet tudni, hogy elkezdődött a változókor?

Változó, hogy ez kinél mikor és hogyan jelentkezik, de a magyar nőknél átlagosan 51-52 éves korban jellemző a menopauza elérkezése. Az ezt megelőző időszak hosszúsága és intenzitása szintén ingadozó, hiszen ugyan ritkán, de előfordul, hogy valakinek teljesen váratlanul múlik el a menstruációja, a nők nagyobb részének viszont változó időtartamon keresztül ingadozó a havi vérzés rendszeressége.

menopauza klimax változókor

A ki-kimaradó menstruáció mellett számos tünet jelzi a menopauza közeledtét. A progeszteron termelődésének megszűnése után egy darabig még magas az ösztrogénszint, de később az sem termelődik tovább, újabb tüneteket okozva. A változókorba lépő nők egyik leggyakoribb tünetei a hőhullámok és az ezzel járó fokozott izzadás valamint kipirulás. A csontok meszesedése is felgyorsulhat az arra hajlamosaknál, illetve sok nő tapasztal szokatlan súlygyarapodást, szapora szívverést, szédülést, fejfájást, hajhullást, bőrszárazságot és hüvelyszárazságot. A hormonrendszer rendkívül érzékeny pontja a szervezetünknek, és mivel az egyik legfontosabb női hormon ilyenkor megszűnik termelődni, gátolni sem tudja az ösztrogén hatását, ami az egyik fő feladata lenne, ezáltal számos területen képes zavart okozni a női testben.

Hormonpótló készítmények helyett először életmódváltással, mozgás és új táplálkozási szokások beépítésével érdemes kezdeni a tünetek enyhítését; egy dietetikus szakember segítséget tud nyújtani abban, hogy ebben az időszakban milyen tápanyagokat fontos kerülni és beépíteni az étrendbe.

Az érzelmi életre is kihat a menopauza

Mivel a hormonális változások jelentős hatást gyakorolnak a központi idegrendszerre, nem meglepő, hogy lelki szinten is kifejtik a hatásukat, kisebb-nagyobb érzelmi vihart kavarva az emberben.

Mivel az ösztrogén hormon szerepet játszik a boldogsághormon termelésében, ezért az ösztrogén csökkenésével a változókorba lépő nők hangulata érthető módon romlik, a progeszteron termelődésének megszűnése pedig hasonló hatást vált ki, mint a menstruáció előtti napokon, ami szintén hozzájárul a letargiához, fokozottan feszült lelkiállapothoz.

A hormonrendszer kibillenése tehát könnyen vezethet depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez, alvásproblémákhoz, hatására csökkenhet a szexuális vágy, a memória hatékonysága. A változókor lelki tünetei sok nőt érintenek, teljesen természetes folyamat része ez, azonban nem általánosítható mindenkire, bizonyos nők sokkal jobban érzik magukat ebben az időszakban, mint a termékeny éveikben.

menopauza klimax tunetei

A lelki instabilitáshoz természetesen hozzájárulnak a kellemetlen tünetek, valamint maga a folyamat, melynek során a nőnek szembe kell néznie a teste változásával, az idő múlásával, az ezzel járó önértékelési problémákkal és a teste feletti kontrollvesztéssel. Ebben az időszakban olyan pszicho-szociális tényezők is fokozhatják az érzelmi labilitást, mint a családban zajló változások, például a gyerekek kirepülése, újra kettesben maradni a házastárssal (netán teljesen egyedül), idős szülők betegsége, elveszítése, tehát a változókorban lévő nőkről általánosságban elmondható, hogy nagyobb nyomás helyeződik rájuk mind kívülről, mind a saját szervezetük irányából.

Fontos megérteni a lelki és a testi tünetek esetében is, hogy a menopauza az élet velejárója, tehát nem betegség, hanem a test természetes változása, és a változókor egy idő után véget ér. Számos módszerrel enyhíthetőek a kísérő tünetek, és azok jellegétől függően érdemes lehet szakember segítségét kérni, hogy ne nehezítse meg túlságosan az életünket a klimax. Jó ötlet ilyenkor bevezetni a relaxációt, meditációt a mindennapi rutinba, illetve egyéb stresszoldó módszerek is pozitívan hatnak a lélekre. Javasoljuk a tibeti hangtálas relaxációt ehhez, ami lágy, monoton hanggal segít elérni a mély, relaxált állapotot. A hangrezgések az egész testen végighaladnak, és intenzíven jótékony hatást fejtenek ki a testre és az elmére is.

Az Access Bars is hasznos ebben az időszakban, amely során a lelki folyamatok feltárásával és a blokkok oldásával sok feszültségtől megszabadulhat a változókorban lévő személy, és segít megérteni a végbemenő érzelmi folyamatokat.

A meddőség hátterében gyakran a korai menopauza áll

A meddőség okairól szóló cikkünkben szó esett már a korai menopauzáról, ami azt jelenti, hogy már 30-35 éves korban elkezdődhet a változókor. Tünetei megegyeznek a természetes klimax tüneteivel, és a termékenységet is ugyanúgy érinti, ezért sokszor akkor derül rá fény, amikor egy pár gyereket szeretne, de sikertelen a fogantatás. Általában korai petefészek-elégtelenség okozza, mivel a benne található petesejtek mennyisége csökken az idő előrehaladtával, viszont egyes nők esetében ez korábban megtörténik, ezért leáll a hormontermelés, aminek hátterében számos ok állhat: genetikai okok, autoimmun-betegség, vagy akár sugárkezelés, kemoterápia, műtéti beavatkozás pl. petefészek-eltávolítás állhat.

A korai menopauza esetében is fennáll a csontritkulás kockázata, emellett a szív- és érrendszeri betegségek veszélye is. Abban az esetben, ha ez a gyermekvállalást akadályozza, hormonterápiára is szükség lehet, egyébként a cél a tünetek enyhítése, ami természetes módszerekkel is lehetséges.

korai menopauza

A férfiakat is érinti a változókor

Kevésbé él a köztudatban a jelenség, mint a női menopauza, a férfi klimax a magyar férfiak legalább egyharmadát érinti. Jelei nem olyan szembetűnőek, mint a nők esetében, azonban akadnak közös vonások: ingerlékenység, szexuális vágy csökkenése, hőhullámok, emellett csökken a koncentrálóképesség, a csontsűrűség és a férfiak ereje is, bár a nemzőképesség gyakran életük végéig megmaradhat. Az ok a férfiak esetében is a hormonrendszer változása, csökken a tesztoszteron szintje, így az ötvenes éveikben megjelenhetnek már ezek a tünetek – csak a férfiaknál nem szűnik meg teljesen a hormontermelés, illetve lassabb folyamatként zajlik.

Bár természetes folyamatról van szó, akárcsak a nők életének minőségét, a férfiakét is negatívan befolyásolhatja, ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni. A hormonpótlás kizárólag orvosi felügyelet mellett történhet, azonban kevésbé drasztikus módszerekkel, életmódváltással is enyhíthetőek a panaszok, jobb, ha a változókorba lépő férfi először ezeket próbálja ki.

A menopauza nem betegség, a tünetek enyhíthetők

A menopauza időpontja ma már kitolható hormonpótló készítményekkel, de ezeknek elég magas kockázatú mellékhatásaik léphetnek fel (trombózis, rosszindulatú daganatok kialakulására hajlamosító tényezők). Mivel a változókor egy természetes folyamat az életben, sokkal szerencsésebb, ha hagyjuk megtörténni, nem harcolunk ellene, hanem elfogadjuk, és az esetleges tüneteket próbáljuk enyhíteni.

menopauza klimax tunetek kezelese

Első körben érdemes feltérképezni az egészségi állapotunkat, ugyanis ez is erősen befolyásolhatja a tünetek erősségét. Biorezonanciás állapotfelméréssel az egész szervezet könnyen és hatékonyan feltérképezhető, meghatározhatóak azok az eljárások, természetes módszerek és készítmények, amelyek segítenek az életminőség javításában. A változókori tüneteket enyhíthetjük homeopátiás szerekkel, talpreflexológiával és BEMER-terápiával, relaxációs módszerekkel, illetve ezek kombinációjával. Emellett a rendszeres mozgás beiktatása, az egészséges táplálkozás, az örömet okozó tevékenységek is pozitívan befolyásolhatják a szervezet működését ebben a testi-lelki átalakulási folyamatban.

Várjuk szeretettel Egészségközpontunkban, ahol személyre szabott megoldásokat nyújtunk Vendégeinknek a változókor tüneteinek enyhítésére, és segítjük elérni a megújult életminőséget a nőiség érett szakaszában.

Jelentkezés

Jelentkezés

Rólunk mondták

Mindenki szeret vonzó lenni, szeret tetszeni és jól érezni magát a bőrében. A kisugárzásból adódó szépség az idő múltával némi külső támogatásra szorul. Elkerülhetetlenül megjelennek a ráncok, bőrhibák. Ez alól én sem vagyok kivétel. Fontosnak tartom a jó megjelenést, ezt a munkám is megköveteli. Hatékony megoldást kerestem. Így találtam rá a Rofé Kozmetikára. Már belépéskor kellemes, megnyugtató hangulat fogadott. Letisztult, de barátságos környezetben maximálisan profi kiszolgálásban volt részem. Egy kombinált, személyre szabott kezelést kaptam, ami teljesen feltöltötte a bőröm és a kozmetikus megnyugtató személyisége és halk relaxáló zene a lelkem is. Napok múlva is érezhető volt a hatása. A környezetemben többen megjegyezték, hogy milyen szép lett a bőröm. A dícséretek arra inspiráltak, hogy rendszeres, visszatérő vendég legyek. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha nem érzed jól magad a bőrödben és szeretnél megújulni, mindenképp próbáld ki!😊

Lencse Lilian

Otthonosan, barátságosan berendezett terek fogadják az ide érkezőket. Kedvesek az itt dolgozók. Továbbá türelmesek a vendégekkel felmerülő bonyolult problémák esetén is. Köszönöm segítőkész munkájukat

K. Berni

A Rofé Naturale elhivatott szakemberi segítségével sikerült megtalálnom önmagam. Adri nyitott, segítőkész egy kivételes személyiség, aki szakmájában alapos és precíz. Számomra nagy segítség volt a megfelelő alapanyagok megtalálásában és a helyes étkezések, valamint a tudatos életmód kialakításában. Adriban nem csupán egy profi Dietetikust találtam, hanem egy optimista, tudatos embert, akinek a tanácsait megfogadva úgy érzem jó úton haladok célom eléréséhez. Úgy gondolom az igazi fejlődés úgy teljes, ha lelkileg is kiegyensúlyozottak vagyunk, ha megtaláljuk a megoldást mélyen elraktározott problémáinkra, felismerjük, hogy bármi lehetséges. Szidi a komplex Access Bars technikájával megadja a felismerés lehetőségét egy tudatos és sikeres, magabiztos élethez. Hálás vagyok, hogy rájuk találtam!

B. Ági

Csendes, tiszta és rendezett tér fogadja a belépőket. A kezelésre rövid határidővel lehet időpontot kapni. Nincs csúszás, a megbeszélt időpontban van bármely kezelés, ami udvarias és kedves légkörben zajlik.

K. Peti

A tibeti hangtálas relaxáció szuper volt, István kedves és profi! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne elszabadulni a hétköznapok forgatagából, és testileg-lelkileg kikapcsolni. 😊

M. Annamari

Leonid doktor úrhoz bátran fordulhattam, akár egy állapotfelmérésről, akár konkrét panaszról volt szó. Az embert egészében vizsgálja, nemcsak a tüneteket. A táplálkozástól a testmozgásig, az élet különböző területein ad megszívlelendő tanácsokat....,és nem utolsó sorban visszavár, mert érdekli a javulás folyamata is.

Sz. Árpád

A Rofé-ban egy különleges hangfürdőben volt részem. István mesteri módon teremt olyan atmoszférát "hangszerei" által, ami pár percen belül ellazítja a megfeszült izmokat és teljesen kikapcsol. Ahogy Ő mondja: "a hangtál akkor is dolgozik, ha nem hiszel benne" - és tényleg. Vigyázat, függőséget okoz 😏👍

Sz. Árpád

Gyors és egyszerű időpont foglalàs, igényes környezet, teljeskörű szaktanàcsadàs

Károly Renáta

Köszönöm a lehetőséget, nagyon kellemes volt a kezelés,udvariasak és nagyon kedvesek voltak a dolgozók. Köszönöm szépen!

Nagy Józsefné

Talpreflexológián és hangtál terápian vettem részt, mindkettőt csak ajánlani tudom! Kellemes környezet, jó szakemberekkel!

Szij Beáta

Már többször voltam. Nagyon igényes környezetben, minőségi, prémium kategóriás termékekkel való arckezeléseket vettem igénybe. Nagyon látványos, kívül-belül szépültem, nyugodt környezetben, szuper szakemberekkel. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti, ha szép a bőre.

Molnárné B. Lívia

Már itt is találkozhatott velünk

Kapcsolódó kezeléseink

Biorezonanciás állapotfelmérés

Magnet Space eszközzel
A forradalmian új állapotfelmérő módszer – ötvözi a kvantumfizika, a bioinformatika és az orvostudomány elméleti alapjait – gyors, azonnali és megbízható képet alkot egészségi állapotáról.

Homeopátiás szakorvosi tanácsadás

Szakorvosi segítség
A gyógyítást az teszi még különlegessé, hogy a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

BEMER – terápia

Speciális mágnes- és fényterápia
A Bemer egy olyan biofizikai alkalmazást jelent, ami a szervezet saját gyógyító erejét aktiválja. A testre továbbított egyedi impulzusa révén sokrétű pozitív hatást fejt ki a szervezet egészére.

Komplex Access Bars

Segíthet műtétek, traumák utáni rehabilitációban, illetve energetizáló technikaként
Az életünk során történt események mind nyomot, lenyomatot képeznek bennünk, elraktározzuk magunkban ezek emlékeit, melyek alapján sok megbántottságot, sérülést, terhet cipelünk magunkban. Ezek a sejtemlékek befolyásolják jelenlegi életünket, és ezért tudunk mindig hasonlóan reagálni bizonyos eseményekre, történésekre. Erre nagyszerű lehetőséget nyújt az Access Bars.

Gyógymasszázs

Orvosi utasításra végzett gyógyító jellegű masszázs
A gyógymasszázs a problémás, nem teljes értékűen működő testrészekre koncentrál. A kezelések időtartama és gyakorisága a panaszok erősségétől függ!

Talpreflexológia

Reflexzóna terápia
A talpreflexológia a talpon lévő reflexzónákon keresztül hat a szervezetre, az adott zóna ingerlésével hatással vagyunk a hozzá kapcsolódó szervekre és szervrendszerekre. Hatására felgyorsul a vérkeringés a nyirokkeringés, gyorsul az anyagcsere, javul a sejtek tápanyag és oxigén ellátottsága.

Dietetika, életmód, táplálkozási tanácsadás

Életmód, táplálkozási tanácsadás
A dietetikus feladata egyrészt az egészséges emberek számára az egészségük megőrzése érdekében, másrészt pedig egy fennálló kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadás, amely megfelel a páciens adottságainak, lehetőségeinek, céljainak.

Tibeti hangtálas relaxáció

Tibeti gyógyító hangtálakkal, gongokkal és egyéb egzotikus hangszerekkel
A tibeti hangtál terápia alkalmazása segít visszaállítani a harmóniát, a rendet és az egyensúlyt az emberi szervezetben, azáltal, hogy egyszerre hat a tudatra, az érzésekre és a fizikai testre is. Pozitív változás csak mindhárom szint egyidejű „kezelésével” lehetséges.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A változókor az élet velejárója, a tünetekbe nem muszáj beletörődni

Segíthetünk?

Ha kérdése merül fel kezeléseinkkel kapcsolatban, esetleg bizonytalan a megoldási lehetőségekben, lépjen kapcsolatba velünk, és szakértő kollégáink mielőbb visszajeleznek.

Jelentkezés